Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Banvit ve Koç Holding’in et ithalatına tepki olarak, hayvansal üretimi bıraktıkları yönündeki açıklamalarıyla ilgili, "Bizim işimiz Türkiye’de vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin ucuz ete ulaşmasını sağlamaktır. Firmalar kendileri kar zarar hesabını yapıyor, nerede daha fazla kar görüyorsa oraya gidiyor" dedi.

Eker, kamuoyunda özellikle ziraatçılar tarafından eleştirilen, yurt içinde sadece kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların üretim ve ticaretine izin verilmesini öngören Tohumculuk Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davada, mahkemeye sözlü açıklamada bulundu.

Mahkemeden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, bir gazetecinin, Tarım Bakanlığının tüketicileri tohumluk konusunda bilgilendirmek için 10 milyon kişiye e-mail göndermesini sorması üzerine, Bakan Eker, tohum alanının, üzerinde insanların çok sık, ancak yanlış bilgilerle konuştuğu bir alan olduğunu söyledi. Bu konuyla ilgili şehir efsanelerinin dolaştığını ifade eden Eker, şöyle konuştu: "Bizde bundan toplumu daha fazla bilgilendirmemiz gerektiği sonucunu çıkarıyoruz. Toplumu daha çok bilgilendirmek maksadıyla da çeşitli şekillerde yayın faaliyetlerinde bulunuyoruz. En son ’tohumda yanlış bilinenler’ diye bir broşürümüz oldu. Vatandaşların bu konuda doğru bilgilere ulaşması için hazırladığımız broşürleri 10 milyon e-mail adresine gönderiyoruz. Burada tohum sektörüyle ilgili doğru bilgiler yer alıyor, mesela ihracatımızın yüzde 169 arttığı gibi. İşte bu aslında kanunla ilişkili. Kanun ve son mevzuat değişiklikleriyle Türkiye’de esasen büyük bir hamle yapıldığına dair bilgiler veriyoruz.

Bu yüksek bilgi ve teknoloji gerektiren bir sektör ve dünyanın bütün ülkeleri tohumlukla ilgili ticaret yapar. Otomotiv endüstrisinde ya da iletişim teknolojisinde, bilgisayar teknolojisinde, cep telefonları ve buna benzer çeşitli teknoloji alanlarında nasıl ki son ürünler dünyadaki bütün gelişmiş ülkeler tarafından hem alınıyor, hem satılıyor, hem üretim yapılıyor, hem ithalatı, hem ihracatı yapılıyorsa tohum teknolojisi de böyledir. Türkiye de Fransa gibi, Almanya gibi, İsrail gibi ihraç da ediyor, ithal de ediyor. Ancak bu Türkiye ile ilgili gündeme geldiğinde sanki Türkiye tamamen dışa bağımlıymış gibi anlatılıyor, özellikle İsrail ile ilişkilendiriliyor. İsrail tohumu falan deniliyor. Bunlar doğru değil. Türkiye’nin mesela 2009 yılında İsrail’e yaptığı tarım ürünü ihracatı 141 milyon dolar, içinde tohum da var. İthal ettiği ise 27 milyon dolar, onun da içinde tohum da var.

141 milyon dolar, 27 milyon doların kaç katı onu siz değerlendirin. Dolayısıyla bunların çoğu şehir efsanesi. Bundan sonra da bu çalışmaları sürdüreceğiz ki vatandaşımız yanlış bilgilere sahip olmasın. Yanlış bilgilerle de kimse spekülatif düşünceler ve hareketler içerisine girmesin." Banvit ve Koç Holding’in, et ithalatına tepki olarak, hayvansal üretimi bıraktıklarına dair açıklamalarının sorulması üzerine de Bakan Eker, şu yanıtı verdi: "Bu firmalar tabi ticaret yapıyorlar. Daha çok karı nerede görürlerse oraya yöneliyorlar. Muhtemelen daha çok karla ilgili bir şey bu (açıklamalar).

 

Geçmiş dönemde üreticilik faaliyetlerinden çok büyük kar yaptıklarını biliyoruz.

 

Ayrıca bu sektörden çıkmıyorlar, anladığım kadarıyla Banvit ’ben ithalat yapacağım’ diyor. Biz Türkiye’de orta, uzun ve kısa vadeli olarak hayvancılık sektörünün gelişmesi, tüketicinin ucuz ve kaliteli ürüne erişmesini temin için tedbirler aldık. Bu tedbirler çerçevesinde kısa vadede piyasayı dengelemek maksadıyla aldığımız ithalat tedbirleri var. Piyasa dengeleninceye kadar bu devam edecek. Eğer birisi 10-11 liraya karkas eti alıp, 25 liraya satıyorsa bunu milletimiz görüyor. Dolayısıyla buna bizim fırsat vermememiz gerekiyor." Bakan Eker, bu anlamda orta ve uzun vadede Türkiye’de üretimin geliştirilmesi için tedbirler aldıklarını belirterek, bunlardan birinin faizsiz kredi vermek olduğunu ifade etti. Ağustos ayından bu yana 3 milyar 600 milyon liranın üzerinde bu şekilde kredi kullandırıldığın kaydeden Eker, bunun 1,5 milyar liralık kısmının besicilik ve et üretimiyle ilgili olduğunu belirtti.

Eker, 20 binin üzerinden insanın bu kredileri alıp yatırım yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Ayrıca büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için, etçi sığır yetiştiriciliği ve mandacılık için de yine 2 milyar liranın üzerinde kredi kullandırıldı. Bunların süresi 7 yıldır. Faizsiz olarak bu imkanı sağladık. 7 yılda aldığı parayı geri ödeyecek, ilk iki yılı ödemesiz. Bunlar, Türkiye’de hayvancılık sektörünü büyütmeye, orta ve uzun vadede Türkiye’nin üretim gücü ve potansiyelini artırmaya yönelik yatırımlardır. Bizim işimiz Türkiye’de vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin ucuz ete ulaşmasını sağlamaktır. Firmalar kendileri kar zarar hesabını yapar, nerede daha fazla kar görüyorsa oraya gider. Bizim açımızdan durum bu. Türkiye’de asıl olan onbinlerce üreticidir. Bunlar şu anda üretimlerini sürdürüyor. Dolayısıyla bizde o üreticilerin üretimlerine devam etmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

 

 

 

http://www.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
12.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Eker: “Bizim işimiz vatandaşlarımızın ucuz ete ulaşmasını sağlamak”




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

13.01.2011
et ithali

bakan eker milledi kandirdiniz dedinizki besicinin maliyeti 15 16 tl besici kurtarir 31 aralikda karkas et ithali sona erecek bide çikdiniz süresiz et ithal dediniz şimdi diyorlar üretim devam ediyor hayvanlarimizi ne yapalim beçbur beslemeliyiz merak etmeyin seneye besici bulamassiniz hepsi iflas edecek böyle giderse ucuza aldiği eti pahaliya satiyorsa bizim ne günahimiz var siz buna bir çare bulun doğrudur vatandaşa ucuz et yitirmekse görevinizse bizede ucuz dana yem arpa temin etmekde sizin göreviniz değilmi bizde bu memleketin vatandaşi değilmiyiz 13 tl et satiyorum gidip kasapda 23 tlden et aliyorum eğer gercekden niyetiniz vatandaşa ucuz et yitermekse etden vergi almayin besiciye teşvik verin bunu istikrarli bir şekilde 2011 için 3 tl teşfik 2012 2 tl teşfik 2013 içinse 1 tl teşfik verin 2014 de sonlandirin ama amaçiniz şovsa devam edin yolunuza

Recep HALVACI 12.01.2011
üreticiyi cezalandıracağına aracıları cezalandır

Bakan kendi bile itiraf ediyor 10 - 11 liraya aldığını 25 liraya satanlara diyor. bu işte üreticinin suçu ne günahı ne. Aracılar zaten karlarında bir düşürme yapmıyorlar. Üreticinin üretiğinin fiyatını düşüyorlar. Bakanın anlamadığı olay bu. Ne kadar kredi kullandırırsan kullandır bakan bey. üreticinin 16 liraya üretiği ürünü 10 sat dersen üretici hiç üretmesin ondan iyi zararına iş yapmasından daha iyidir. bakan bey hiç demiyordu yem fiyatları yükseldiğinde üreticilerin maliyetleri yükseliyor yemide ital edelim diye. bakan bu kafayla giderse taşıma suyla bu değirmeni zor döndürür. Tarım bakanı Türkiye'nin hayvancılığını bitirmeye azmetmiş.Allah sonumuzu hayır eyleye