Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BALIKESİR - Banvit ve Koç Grubu'nun besicilikten çekilmesinin ardından, 'Türkiye'yi doyuran il' unvanına sahip Balıkesir'de ticaret borsası başkanları krizin aşılması için ithal ete gümrük vergisinin artırılmasını talep etti.

Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Banvit ve Koç gibi büyük firmaların besicilik sektöründen çekilmesini kayıp olarak nitelendirdi. Sezgin, kırmızı ette kilogram başına 14-15 TL maliyet olduğunu ancak ithal ette maliyetin 10 TL dolaylarında kaldığını ifade etti. Besicileri sektörden çekilmeye iten sebebin bu olduğunu belirten Sezgin, "Üretim maliyetleri çok yüksek. Fiyatlar, diğer ülkeler ile rekabet edilebilir seviyeye getirilmeli " şeklinde konuştu.

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, yerli üreticiyi teşvik etmenin bir çok yolu olduğunu ancak besicilik sektöründeki dalgalanmanın ithal ete uygulanacak gümrük vergisi ile aşılabileceğini söyledi. Tarımsal ürünlere gümrük vergisi uygulandığını hatırlatan Kula, "Yerli üreticiyi teşvik etmenin bir çok yolu var. Et veya canlı hayvan ithalatı olacak ise bunda gümrük vergisi uygulanmalı. Uygulanan gümrük vergisi artırılmalı. Ayrıca yemdeki KDV oranının sıfırlanması gerekiyor. İthal et, yerli hayvan üretimini de tehdit ediyor. Süt fiyatlarında da buna bağlı olarak gevşeklik var. Et fiyatlarında bu durumda giderse yerli üretici bu işi yapamaz hale gelir" dedi.  

 

Çekilen de var yatırım yapan da

 

Dört Mevsim çözüme kadar ara verdi

 

Balıkesir'de faaliyet gösteren Dört Mevsim Et Şirketi Genel Müdürü Ethem Göçer, yılda 3 bin kesim kapasiteli şirketlerinin piyasalardaki ithal et sıkıntısının çözümüne kadar besicilik alanını durdurduğunu açıkladı. Göçer, yem girdilerinin yüksek olduğunu söyleyerek, " Bir hayvana günde 12 TL'lik yem gideri veriyoruz. Karşılığında 800 gram et elde ediyoruz. Bu da 9 TL'lik gelir demektir. Hesabımız ortada, bu şartlarda yerli besiciliği yürütemeyiz. Eğer bir önlem alınmazsa, bu hayvancılık bitecek. 3-4 ay sonra bu sektörün zayıflamasından en büyük zararı bizim bölgemiz görecek" dedi.

Mutlular'dan krizi fırsata çevirmek için 2 kat yatırım

Balıkesir'in Gönen ilçesine bağlı Tuzakçı Köyü'nde 2 bin 500 büyükbaş hayvan besleyen Mutlular Gıda, Banvit ve Koç Grubu'nun besicilikten çekilmesi sonrasında büyüme kararı aldı. Mutlular Gıda Firma Sahibi İbrahim Mutlu, 2010 yılındaki 2 bin 500 olan büyükbaş hayvan sayısını 2'ye katlayarak 5 bin'e çıkarmak istediklerini söyledi.  Mutlu, 38 bin metrekarelik kapalı alanın 14 bin metrekaresini besiciliğe ve 24 bin metrekaresini de damızlık süt ineğine ayırarak yeni bir yapılanmaya gideceklerini belirtti.

 

 

 

http://www.kobiden.com/I

Ekleme Tarihi
14.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İthal kırmızı ete gümrük vergisi artırılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

niyazi alagöz 14.01.2011
üretici

hükumetde ne yapdiğini bilmiyor bir yandan kiredi veriyorlar diğer tarafdan karkas et serbes etdiler büyük şirketler zarar ediyorsa küçük işletmeler hepsi iflas edecek kiredi cekenlerde ev veya işyerleri gidecek besicinin maliyeti 15 tl 16 tl besiciyi kurtarir diyen kendileri şu anda 13 tlye bile kesim yok amaciniz vatandaşa ucuz et yidirmekse üretici yok etmekmi sabibiyseniz yerli ete kiloya 3 tl teşfik verin ama amaciniz basilarinin kasasini doldurmakdir 10 milyona yakin kişi bu işlerde ekmek yiyor bunlarda sizin vatandaşiniz değilmi bizim varimiz hepsi beslediğimiz hayvanlarimizdir geleceğimizi çaliyorsunuz