Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Almanya 

Almanya'da tavuk ve domuzlara verilen yemlerde yüksek oranda dioksin maddesi tespit edilmesi, hükümeti harekete geçirdi. Konuyla ilgili geniş çaplı bir aksiyon planı açıklayan Tarım Bakanlığı, hayvan yemi üretiminde yüksek standartlar belirleneceğini duyurdu.

Aksiyon planına göre hayvan yemi üreticileri için yeni bir lisans sistemi oluşturulacak. Almanya Tarım Bakanı Ilse Aigner, yeni sistemle endüstri alanında ve hayvan yemlerinde kullanılan yağ asidinin kesin kurallarla birbirinden ayrılacağını açıkladı. Kansere yol açan dioskin maddesi endüstriyel ürünlerin üretiminde kullanılıyor. Almanya'yı çalkalayan gıda skandalı da başta kağıt üretiminde olmak üzere endüstri için üretilen dioksin içerikli yağ asidinin hayvan yemlerinde de kullanıldığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Yeni plana göre hayvan yemi üreticileri sektördeki standartların yükselmesine yönelik olarak ekstra bir sigorta yükümlülüğüne tabi tutulacak. Plan uyarınca üreticiler yemde kullanılan maddelerle ilgili tüm test sonuçlarını yetkililere bildirmek zorunda kalacak. Aksiyon planı, hayvan yemlerinde ya da hayvansal gıdalarda şüpheli madde tespit eden özel laboratuvarlara da bulgularını yetkililere bildirme zorunluluğu getiriyor.

Bakan Aigner ayrıca yemlerde kullanılacak maddelerin sıralanacağı Avrupa Birliği standartlarında bir liste oluşturulacağını söyledi.

Ayrıca dioksin testi sonuçlarının bir veri bankasında toplanacağı erken uyarı sistemi kurulacak, testlerin kalitesi yükseltilecek ve yerel yöneticiler hayvansal ürünlerde dioksinin tespit edilmesi halinde anında halka açıklamak zorunda kalacak.

Skandal üzerine geniş çaplı bir araştırma başlatan savcılar, endüstri yağları ve hayvan yemi üreticisi Harles and Jentzsch firmasının kağıt üretiminde kullanması gereken yağ asidini hayvan yemlerinde kullanıp kullanmadığını araştırıyor.

Bu arada Gıda Endüstrisi Birliği önceki gün yumurta, tavuk ve domuz eti satışlarının skandalın patlak vermesinin ardından ani bir düşüş yaşandığını duyurdu. Güney Kore'nin ardından Çin de Almanya'dan domuz ve tavuk eti ile yumurta ithalatını askıya aldıklarını açıkladı.

Endüstriyel, tıbbi veya evsel atıkların yanması sonucu ortaya çıkan dioksinin kansere yol açtığı ve özellikle hamile kadınları etkilediği belirtiliyor.

 

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
14.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Almanya'da yem üretimine yeni standartlar geliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız