Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Narenciyenin çöküş yaşadığını ileri süren CHP Finike Gençlik Kolları, portakal dalının konduğu temsili tabut ve pankartlarla eylem yaptı. 

 

Turunçova beldesi merkezinde toplanarak ellerinde pankart ve temsili tabutla yürüyen Finikeli gençler daha sonra çay bahçesine gelerek vatandaşlara ve basına açıklama yaptı. CHP Finike Gençlik Kolu Başkanı Sinan Geyik, çiftçinin ekmek kapısı olan narenciyenin AK Parti iktidarının 8 yıllık döneminde tam bir çöküş yaşadığını, üretim maliyetinin artışı ve pazar payının düşmesiyle narenciyenin dünya piyasalarıyla rekabet edemez konuma düştüğünü belirtti. İhracatı olmayan narenciyenin iç piyasada tüketilmeye mahkum edildiğini anlatan Geyik, acilen ton başına verilen ihracat primin artırılması gerektiğini, Dünya stantlarında madalyası olan Finike portakalının yanlış tarım politikaları yüzünden dalında çürümeye terk edildiğini söyledi. 

 

Eylem yapan gençler ayrıca, CHP Finike İlçe Örgütü'nün, 'Tarım yük değil, Türkiye'nin gücüdür' başlıklı haber bültenini vatandaşlara dağıttı. Haber bülteninde, 'AK Parti iktidarı tarımı yük olarak görmekte. Bu nedenle üreticiye desteği asgari düzeye çekerek girdi fiyatlarındaki korkunç artışla üreticiyi tarımdan caydırmaya çalışmaktadır. Tüm olumsuzluklara rağmen Türk Çiftçisi üretim faaliyetini inatla sürdürmektedir. Tarımı yük değil Türkiye'nin gücüdür. Cumhuriyet Halk Partisi tarıma gereken desteği vererek çiftçimizi ezdirmeyecektir' görüşlerine yer verildi. 

 

Gençlerin eylemini izlemeye gelen Finike Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Uygun'da, yaptığı konuşmada şunları söyledi: 'Dünyanın en tatlı portakalının yetiştiği bölge Finike'dir. Üretilen ürüne Pazar bulamıyoruz. Narenciye son 10-15 yılın en kötü sezonunu yaşıyor. Biz 1994 krizini yaşadık. Biz 2001 krizlerini yaşadık. Ama çiftçimizin böyle darda kaldığı sıkıntıya düştüğü böyle bir yıl olmadı. Sezon başlangıcında 60 kuruş olan fiyatlar bugün 40 kuruşa düşmüş durumda. Bunu 10 yıl öncesinin fiyatlarıyla kıyaslayıp girdi maliyetleriyle örtüştürdüğünüz zaman çiftçinin nasıl ayakta durduğunu hayretle görürsünüz. Böyle bir tezat hiç yaşanmadı. Bu nedenle CHP'li gençlerin yaptığı bu eylemi destekliyorum.' 

 

1930 yılından bu yana narenciye üretimi yapan aileden geldiğini kaydeden Çiftçi Fahrettin Çağlayan, 'Narenciyede yaşanan bu rezillik geçmişte görülmemiştir. Yurt içinde ve dışında ne tanıtımımız yeterli. Ne de ihracat teşviki yeterli. Oysaki Mısır, Fas, Tunus, Portekiz, ispanya, İtalya, Fransa teşvikleriyle fevkalade Avrupa?ya ürün satmakta. Bizim ürünlerimiz elimizde kaldı. Türkiye'nin tüm çiftçileri üvey evlat gibiyiz' diye konuştu. 

 

 

 

http://www1.haberler.com/

Ekleme Tarihi
15.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Finike'de Narenciye Eylemi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız