Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 40 yıl sonra Japonya'ya yapılan greyfurt ihracatının büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Vali Güzeloğlu, Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda, narenciye sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Sözlerine, 40 yıl sonra Japonya'ya yapılan greyfurt ihracatının büyük bir başarı olduğunu anlatarak başlayan Güzeloğlu, hedeflemelerin doğru yapılmasının önemine değindi.

Dünyanın en büyük ekonomilerinden birine sahip Japonya'nın, 70 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ile gıda ithalatı bulunduğunu anlatan Güzeloğlu, "Biz bu pazarda 40 yıldır yoktuk. Ama aşıldı. İşte gerçekleştirmeye çalışacağımız ve burada toplanmamız ile amaçladığımız şey de budur. İş birliği ve güç birliği içerisinde tüm kesimlerle ortak bir çabayla sürdürülecek bir strateji üretmek zorundayız." şeklinde konuştu.

Dünyada artan nüfusun tarım ve gıdaya olan talebi artırdığını ifade eden Güzeloğlu, "İnsanların, tüketim alışkanlıklarında, ekonomik değişmelere bağlı olarak vazgeçebilecekleri en son kategori gıda ve tarıma dayalı ürünlerdir. Artan dünya nüfusu ve tüketim kalıpları, yeni üretimi ve buna bağlı yüksek bir üretimi zorunlu kılmaktadır." dedi.

Türkiye'nin, yıllarca geleneksel üretim yöntemlerini kullandığını hatırlatan Güzeloğlu, "Bu, hakikaten talebi olmasına rağmen getirisi çok olmayan bir yaklaşımdı. Çünkü iki şey lazımdı; birincisi bir üst boyuta geçebilmek için bilgi, ikincisi ise şüphesiz teknolojiydi." şeklinde konuştu.

Bilginin, bu anlamda en değerli varlık olduğunu, ancak elde edilmesinin maliyet ve zaman aldığını vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Bilgiyi eş zamanlı olarak kullanacak olan da teknolojidir. Zaten bu alanlar, üreten kesimin ve dünya üzerindeki üretim dizgesinin en sorunlu alanlarıdır. Teknoloji transferi, bugün hem problemli hem de sorunlu bir alandır."

Konuşmasına, içince portakal suyu olan meyve suyu şişesini göstererek devam eden Güzeloğlu, "Şimdi burada bir ürün gamını görüyoruz. Bu ürün, biraz önce anlatmaya çalıştığım hammadde boyutundan farklılaştırılmış bir ürün boyutuna geçişin bir göstergesidir. Tabi bunun arkasında bunun satılmasına dönük bir Ar-Ge'si, bunun son tüketici talebine dönük pazar araştırması ve şüphesiz üretimine konu bir teknolojik altyapısı var. Yıllarca ürünü sadece dalından koparıp satan bir tarımsal ihracat politikası, portakaldan pamuğa bu noktada katma ve artı değer yaratmayan bir yaklaşım olur." şeklinde konuştu.

Vali Güzeloğlu, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine güçlü adımlarla giden bir Türkiye olduğunu kaydetti. Güzeloğlu, "Bütün sektörlerde bütün üstünlüklerini çok iyi yönetmek ve değerlendirmek zorunda olan bir Türkiye gerçeği var. Bunun için de bir bütün olarak meseleye bakmak mecburiyetindeyiz. Uluslararası alanda olmak, rekabete konu olmak, ayakta durmak müthiş bir şeydir." dedi.

Daha sonra sektör temsilcileri, Vali Güzeloğlu'na sorunlarına anlattı.

 

VİDEO

 

 

 

 

http://www.stargundem.com/

 

 

 

Ekleme Tarihi
16.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mersin Valisi Güzeloğlu: 40 yıl sonra Japonya'ya yapılan greyfurt ihracatı büyük başarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız