Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İzmir Çamaltı Tuzlası'nda üretilen tuzun fiyatı Aralık'ta yapılan üçüncü fiyat artışıyla 70 liranın üzerine çıktı. Aynı tuz Konya Tuz Gölü'nde yaklaşık 50 liradan satılıyor.

Türkiye'nin en büyük deniz tuzlası olan İzmir Çamaltı Tuzlası'nda üretilen tuza son 4 ayda 3 kere zam yapılması, tuz sanayicilerini ve tuzu yoğun şekilde kullanan sektörleri büyük sıkıntıya soktu. Yaz aylarında tonu KDV dahil 43 lira olan tuzun fiyatı geçtiğimiz Aralık ayında yapılan üçüncü zamla 70 liranın üzerine çıktı. Aynı tuz Konya Tuz Gölü'nde yaklaşık 50 liradan satılıyor. 

Çamaltı Tuzlası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2009'un Aralık ayında 21 yıllığına satışa çıkarılmış, ihaleyi Beşiktaş'ın eski yöneticisi Nevzat Demir'e ait Binbirgıda firması 115 milyon lira vererek kazanmıştı. Çamaltı'ndan aldıkları tuzu işleyerek gıda başta olmak üzere bir çok sektöre satan sanayicilerin, yüzde 65'e varan zammı müşterilere anlatmakta zorluk çektiği belirtildi. Tuzlada hasadın geç başlaması nedeniyle üretimin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken sanayiciler, fiyat artışının devam etmesinden endişe duyuyor. Fiyat artışında hasadın geç başlamasının yanısıra yağmurların erken başlamasının etkili olduğu ifade ediliyor.

 

SANAYİCİ TEPKİLİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası Çay, Baharat ve Tuz Meslek Komitesi Üyesi Baki Arıcı, tuzda son 4 ayda yüzde 65'e varan fiyat artışı olduğunu belirterek, bu durumu müşterilere anlatmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Geçtiğimiz Ağustos, Kasım ve Aralık ayı sonlarında yapılan zamlarla tuzun ton fiyatının KDV dahil 72 lirayı bulduğunu dile getiren Arıcı, "Biz de tuzu işleyip kullanım alanlarına göre tonu 100-150 lira arasında satıyoruz. Tuz kamuoyunun bildiğinden daha geniş alanda kullanılıyor. Firma olarak benim 200'den fazla müşterim var. Onlara bu zammın bizden kaynaklanmadığını anlatamıyoruz. Geçmişte Tekel ya zam yapmaz ya da yılda bir kez fiyat değişikliğine giderdi. Şimdi 4 ayda 3 kez zam geldi" dedi.

 

Üretim geriledi

Gelen zamları müşterilerine anlatamadıklarını belirten Tuz Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Küçük, "Sürekli müşteri kaybediyoruz" dedi. Tuz toplama sezonunun Eylül'de başlayıp, Aralık sonuna kadar devam ettiğini dile getiren Küçük, ancak bu sezon makineler geç geldiği ve yağmur erken başladığı için üretimin büyük ölçüde gerilediğini tahmin ettiklerini kaydetti. Küçük, "Üretim her yıl ortalama 600 bin ton olurdu. Üretimin 350 bin tona gerilemesini bekliyoruz" diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
17.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tuza 4 ayda 3 kere zam yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız