BALIKESİR (İHA) - Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 7. Uluslar arası Zeytin ve Zeytinyağı Festivali kapsamında düzenlenen panelde yöre zeytinciliği masaya yatırıldı.
“Burhaniye Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin Sanayi ve Ticari Hayatımıza Getirileri” konulu panelde kurulacak OSB ile ilçenin zeytinciliğin merkezi haline geleceği vurgulandı. Ticaret Odası salonunda ticaret odası meclis başkanı Mustafa Aysel’in başkanlığında düzenlenen toplantıya Prof. Dr. Kenan Mortan ve maden mühendisi H. Adnan Yüksel konuşmacı olarak katıldı. Yapılan konuşmalarda kurulacak Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi’nin yöre zeytincisine sağlayacağı faydalar anlatıldı.
Burhaniye Kaymakamı ve Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlılara ile Mücadele Birliği Başkanı Ali Uslanmaz ve Belediye Başkanı Fikret Akova’nın da izlediği panelde konuşan Prof. Dr. Kenan Mortan, yurt genelinde kurulan organize sanayi bölgelerinden örnekler verdi. Zeytin sezonunda yörede kara su sorunu yaşandığına dikkat çeken Prof. Mortan, “Burhaniye’de 2006 yılında başlatılan Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi kurma çalışmaları devam etmektedir. Kurulacak OSB de 40 fabrika yer alacak. Bu fabrikalarda yaklaşık bin kişi istihdam edilecek. Dağınık fabrikalar burada toplanacak. Kurulacak ortak arıtma sistemi ile kara su sorunu çözülmüş olacak. Ürün kalitesi artacak. Türkiye de zeytinyağı ihracatının yüzde 25 i körfez bölgesinden bunun çoğunluğu da Burhaniye’ den sağlanmaktadır. Burhaniye de kurulacak OSB lisanslı depoculuk yapabilir. Hijyenik ortamlarda hazırlanan ürün de değer kazanacaktır. Burhaniye’nin kanaat önderlerinin bu işe sahip çıkmalarını istiyoruz” dedi.
Yurt düzeyinde kurulan organize sanayiler hakkında bilgiler veren maden mühendisi H. Adnan Yüksel de, Burhaniye de Balıkesir’in 5. organize sanayinin kurulacağını söyledi. Devletin organize sanayi bölgelerine büyük destek verdiğini bildiren H.Adnan Yüksel, “1962 yılından beri OSB ler önem kazandı. Ancak son 10 yıl içinde organize sanayi bölgelerinin yapımı hız kazandı. Organize sanayiler şehirlerin planlı gelişmelerinde katkı sağlamaktadır. Ayrıca tarım arazilerinin sanayi de kullanılmasının önüne geçilmektedir. Kurulan ortak arıtmalarla çevre kirliliğinin de önüne geçilmektedir. Yurdumuzda organize sanayi bölgeleri için 1 milyon 300 bin euro kaynak ayrılmıştır. Devlet zeytine destek vermektedir. Burhaniye de kurulacak tesis çevreye hizmet verecektir. Yöre ticaretinde de büyük canlılık yaşanacaktır” dedi.
İlçedeki kurulacak Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi’nin hizmete girmesiyle birlikte şehir içinde bulunan fabrikaların oraya taşınacağını bildiren Belediye Başkanı Fikret Akova’da, “Ben aynı zamanda ilçedeki Tariş kooperatifinin de başkanıyım. Tesislerin hizmete girmesiyle birlikte ilk olarak biz fabrikamızı oraya taşıyacağız. Organize İhtisas Organize Sanayinin ilçe için bir şans olduğunu düşünüyorum. Bunun için de Burhaniyeli girişimciler daha çok ilgilenmeli. Bizi yurt dışından arayan girişimciler bulunmaktadır” dedi. Panelin ardından Belediye Başkanı Fikret Akova, konuşmacılara teşekkür plaketi verdi.