Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, Çin'in üretim miktarını artırarak Türk üreticilerinin rakibi haline geldiğine dikkat çekti.

Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olan Çin, üzümde de Türkiye'nin rakibi oldu. Bu sezon yılda 30 bin ton üzüm ihracatı gerçekleştiren Çin, Türk üzüm ihracatçılarının korkulu rüyası haline geldi. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, Bostanlı Altınbalık Restoran'da yapılan mali genel kurulda Çin tehdidine dikkat çekti. Birliğin DFİF borçları nedeniyle finansman giderinin çok yüksek olduğunu belirten Türker, piyasada yapıcı rollerini artırdıklarını, üreticinin daha çok gelir elde etmesini sağladıklarını söyledi. 

Son dönemde her alanda olduğu gibi üzüm üretiminde de Çin'in ciddi bir atak yaparak en çok üretim gerçekleştiren ülkelerden biri haline geldiğini dile getiren Türker, "Çin en çok üzüm üreten ülke oldu. Bu sezon 30 bin ton üzümle ihracat piyasasına girdiler. Bundan sonra en büyük rakibimiz Çin olacak. Buna çok dikkat etmemiz gerekecek. Gelecek sezona sıfır stokla ve paralı girmek zorundayız. Bu böyle olacak gibi gözüküyor. Ne kadar yaş üzüm satarsak o kadar kuru üzüm piyasası yükselir. Burada hedefimiz İtalya olmalı. İtalya 850 bin ton yaş üzüm satıyor" diye konuştu.

Ortaklardan 34 bin ton üzümü en iyi fiyatla aldıklarını, bu yönüyle piyasayı düzenleyerek üreticinin daha çok para kazanmasını sağladıklarını anlatan Türker, bütün bunları yönetmeliğin dışına çıkarak gerçekleştirdiklerini kaydetti. Türker, ortaklığın reşat altını gibi muhafaza edilmesini istedi. 

Fiyatları yükselterek bu sayede ülkeye daha çok döviz getirmesini sağladıklarını açıklayan Türker, "Kuru üzümde kilograma 3 lira fiyat verdik. Bu dönemde üreticimiz bu fiyatın bile çok olduğunu söyledi. 24 bin ton ihracat yaptık. En çok üzüm ihracatı yapan kurumuz. Disiplinli gidiyoruz. Piyasayı izliyoruz" diye konuştu.

 

GİRDİ MALİYETLERİ

Mazot fiyatlarının 4 lirayı bulduğunu ifade eden Türker, girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti. DFİF borçlarına da değinen Türker, şunları söyledi: "DFİF borçlarını sorun etmiyorum. Biz görevimiz olmadığı halde bu borç yükü altına girdik. Başka yerlere verildiği gibi bize de sıfır faizle kredi verilmesi gerekiyor." 

 

'Birlik zarar ediyor'

Genel kurulun dilek ve temenniler bölümünde söz alan Murat Uludemir ile Nevzat Belek, Birliğin zarar ettiğini belirtti. Uludemir ve Belek, birliğin 103 milyon liralık DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) borcunun bulunduğunu açıkladı. Eleştirilere yanıt veren Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, zararın DFİF borçlarından kaynaklandığını, bunun dışında hiçbir sorunlarının bulunmadığını kaydetti.

 

 

 

http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
25.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: “Egeli üzüm üreticileri rekabete hazır olmalı”




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız