Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Başta semt pazarları olmak üzere, çarşı, ve marketlerde 'organik' adı altında birçok ürün, yüksek fiyatlarla satılıyor. Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı Levent Gürsel Alev, tüketiciyi uyarıyor: Semt pazarlarında 'organik' olarak satılan ürünlerin hiçbiri organik değil, aldanmayın!

Çarşı, pazar ve marketlerde 'organik' diye satılan ürünlerin ne kadarı organik? Bu konudaki tartışmalar sürerken, Ekolojik Üreticiler Derneği Başkanı Levent Gürsel Alev, semt pazarları, çarşı ve marketlerde satılan ürünlerin hiçbirinin organik olmadığını savundu. Bu tür ürünlerin özellikle sertifikasının olması gerektiğinin altını çizen Alev, böyle yerlerden 'organik' adı altında alınan ürünlerin birçoğunun doğal ürün olmadığını öne sürdü.

 

7 AKTİF EKOLOJİK PAZAR VAR

 

7 aktif organik halk pazarı olduğunu söyleyen Alev, bunların 3 tanesini dernek olarak açtıklarını belirtti. Bu 7 pazara katılan üretici ve satıcının toplamına bakıldığında, 55-60 üreticiyi geçmeyeceğini ifade etti. Söz konusu ekolojik pazarlara girmeden önce ister esnaf ister üretici olsun form doldurulduğunu dile getiren Alev, bunların hepsinin organik ürün sertifikasına sahip olmak zorunda olduklarını kaydetti.

 

KURALLARA GÖRE SATIŞ YAPILIYOR

 

Ekolojik pazara gelen ürünler için gerek üretici gerekse satıcınınorganik olduğuna dair taahhütname imzaladığını, hangi ürünün ne kadar çıktığına dair ürün sertifikası denilen sertifikayı aldıklarını anlatan Alev, "Her birini tek tek kontrol ediyoruz. Her biri listeleniyor. Paketlilerde genelde hiçbir sorun yaşamıyoruz. Onlar tek tek kilo olarak biliniyor. Bu pazarlarda satılan ürünlerde, yasal olarak hangi üründen ne kadar satılmışsa 7 iş gününde o ürünün üretim miktarından düşülüyor. Bunu biz 2 gün içinde 'şu tarihte, şu kadar satıldı' diye sertifikasyon şirketine bildiriyoruz" dedi.

 

EKOLOJİK PAZARLARDA RİSK YOK!

 

Ekolojik halk pazarlarında satılan ürünlerin hiçbirinin organik olmama riskinin söz konusu edilemeyeceğini ifade eden Alev, bu ürünlerin yüzde 100 organik olduğunu belirtti. Organik halk pazarları dışında, semt pazarlında üzerine bir kağıt yazılarak organik adı altında ürün satışı yapıldığını bildiklerini anlatan Alev, "Aslında bunun 14 bin lira cezası var. Organik halk pazarı diye tanımlanmış, denetlenen ve kontrolü yapılan pazarlarda, organik ürün konusunda vatandaşımızın hiçbir endişesi olmasın" diye konuştu. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız İstanbul Meyve Sebze Komisyoncu ve Tüccarları Derneği Başkanı Burhan Er ise, bazı açıkgözlerin daha yüksek fiyattan ürün satabilmek için bu tür kurnazlıklar yapabildiğini söyledi.

 

Marketle kıyaslanırsa fiyatlar eşdeğer

 

Ekolojik Üreticiler Derneği desteğiyle kurulan ekolojik pazrların henüz okyanusta bir damla olduğuna işaret eden Alev, İstanbul'da bulunan 455 semt pazarındaki 250 bine yakın tahta sayısına karşılık, ekolojik pazarlardaki ayda kurulan bin tahtanın karşılaştırılamayacağını söyledi. Normal pazarlarla kıyaslandığında, sebzede yakın olan fiyat aralığına karşın, ürünlerin genelinin biraz daha pahalı olduğunu belirten Alev, "Ancak bunu marketlerle kıyaslarsak neredeyse eşdeğer olduğunu görüyoruz. Hatta market fiyatlarının zaman zaman daha fazla olduğu görülüyor. Manavdaki ürünler bile bazen daha pahalı olabiliyor" dedi.

 

Logo ve sertifikalı olanları seçin

 

Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, yarı mamul veya mamul haldeki ürünlerdir. Ürünler, uluslararası kontrol ve sertifika kuruluşları tarafından denetlenir ve tüm üretim aşamalarında "organik tarım" kurallarına uyulduğu sertifika ile onaylanır. Organik bitkisel ürün yetiştiriciliği yapacak müteşşebis "geçiş sürecine" alınır. Geçiş sürecinde üretilen ürünler, Yönetmelik hükümlerine göre "geçiş süreci ürünü" olarak etiketlenir. Geçiş sürecinden sonra elde edilen ürün "organik ürün" adını alır. Ürün ambalajındaki logolu etiketleri kontrol ederek, bir ürünün "sertifikalı organik ürün" olduğunu anlayabiliriz. "Sertifikalı Organik Ürün" ambalajında iki etiketin bulunması gerekir: Türkiye Cumhuriyeti logolu etiket ve Uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşu logolu etiket.

 

Ürünün şekline aldanmayın!

 

Levent Gürsel Alev, semt pazarlarında organik ibaresinin olduğu ürünlerde risk olduğunu dile getirirken, bundan kendilerinin de şikayetçi olduğunu söyledi. Alev şöyle devam etti: "Ekolojik pazarlar dışında semt pazarlarında organik ürün olmaz zaten. Bazı müşterilerin 'organik ürün çürük üründür' anlayışıyla çürümüş ürünlere yönelmesi de söz konusu. Bu konuda da, konuşan Levent Alev, "Organik ürünlerin genel olarak gösterişli, birbirine eş değer boyutta olması çok zor açıkçası.Ama her ecüş bücüş ürün de organiktir denilemez" dedi.

 

Eğitim almış çiftçi, sebze yetiştirir

 

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, "Maalesef bu konuda denetimler de yetersiz. Ülkede organik tarım olduğuna inanmıyoruz. Sadece eğitim almış, ürünü zamanında ilaçlayan, zamanında hasat eden köylüler ilaç kalıntısı olmadan doğal ürünler yetiştirebilir. Sadece eğitim almış köylüler doğal ürün yetiştirir."

 

 

 

http://yenisafak.com.tr/

Ekleme Tarihi
25.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Semt pazarlarında organik yok satıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız