Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
(TARSİM) Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak 

BURSA- Meyvelerde çiçeklenme dönemi ve erkek besi sığırları da sigorta kapsamına alındı. Uygulamadan yaklaşık 175 bin işletme ve çiftçinin yararlanması bekleniyor.

Devlet Destekli Tarım Sigortasının Kapsamı genişliyor. Bu yıl meyvelerde çiçeklenme dönemi ve erkek besi sığırları da sigorta kapsamına alındı. Ayrıca ilave prim desteği geldi. Tarım sigortaları havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarına ilişkin karar, 13 Ocak 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Alınan bu kararın ilgili birimlere iletilmesi amacıyla Bursa'da bir toplantı düzenlendi. Çarşamba valilik toplantı salonundaki bilgilendirme toplantısına, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve aynı zamanda Tarım Sigortaları (TARSİM) Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak ile Tarım Sigortaları Havuzu İşletici şirket genel müdürü Bülent Bora, TÜGEM Risk Yönetimi ve Projeler Daire Başkanlığı'ndan şube müdürvekili Bekir Engürülü ile Bursa Tarım İl Müdürü Kasım Piral ve Tarsim Bursa Bölge Koordinatörü Hüseyin Ali Taşdemir katıldı.

Daha önceki devlet destekli tarım sigortası uygulamada, çiftçilere zor durumda destek olmak ve üretimin sürdürülmesini sağlamak amacıyla, bitkisel ürünlerde dolu, fırtına, hortum, yangın, sel ve heyelan gibi afetler ve don riski gibi durumlarda destek olunması amaçlanıyor. Ayrıca süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, kümes hayvanlarının ölüm riski ve su ürünlerinde ise her türlü hastalık, kaza ve doğal afetlere bağlı ölüm riski sigorta kapsamına alınmıştı.

 

“YENİ SİGORTA KAPSAMINDAN YAKLAŞIK 175 BİN ÇİFTÇİ YARARLANACAK”

Yeni uygulama hakkında ilgili kesimlere bilgi veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve aynı zamanda TARSİM Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Devlet Destekli Tarım Sigortası kapsamının bu yıl daha da genişlediğini belirtti. TARSİM Başkanı Dr. Ramazan Kadak, 2011 yılında uygulamaya konulan tarım sigortası kanunu kapsamında, süt sığırlarına ilave olarak erkek besi sığırlarının da sigorta kapsamına alındığını kaydetti.

Açıkta yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme döneminin de sigorta paketindeki diğer riskler hariç, sadece don riskinde 1/3 oranında çiftçi tarafından, 2/3 oranında ise devlet prim desteği olarak karşılanacağını anlatan Dr. Kadak, "Diğer tüm risklerde devlet prim desteği yüzde 50 oranında olacak. Erkek besi sığırlarının sigorta kapsamına alınması ile yaklaşık 100 bin besi işletmesinin faydalanması beklenmekte. Ayrıca meyvelerde çiçeklenme döneminin sigorta kapsamına alınması ile yaklaşık 75 bin meyve üreticisinin faydalanacağı beklenmekte." dedi.

Üreticilerin sigorta süresinin kısıtlı olmasını da dikkate alarak, en kısa zamanda ürünlerini, seralarını ve hayvanlarını sigortalatmaları uyarısında bulunan TARSİM Başkanı Dr. Ramazan Kadak, "Öncelikle çiftçilerimizin, çiftçi kayıt sistemindeki bilgilerini güncellemeleri gerekmekte. Ayrıca kapsamdaki riskler dolayısı ile zarar gören çiftçilerimiz 2090 sayılı kanun kapsamında hiçbir yardımdan faydalanamayacaklardır." şeklinde konuştu. 

Devlet Destekli Tarım Sigortasının Kapsamında 1 Haziran 2006 yılından, 31 Aralık 2010 tarihine kadar yapılan sigorta dökümü ise şöyle gerçekleşti: 

Toplam poliçe sayısı: 1 milyon 165 bin 137 adet.

Toplam sigorta bedeli: 10.7 milyar TL.

Toplam prim: 474 milyon TL.

Devlet prim desteği: 237 milyon TL. 

Buna karşılık meydana gelen hasarlarda çiftçilere hasar tazminatı olarak 285 milyon TL ödeme yapıldı. 

 

 

http://www.stargundem.com/

 

Ekleme Tarihi
25.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Meyvelerde 'çiçeklenme dönemi' ve 'erkek besi sığırları' da sigortalanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız