Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hem narenciye balını hem de Adana IcerikbannerUrl

Bal ve arı ürünlerini tanıtmak için 2006 yılında Adana'da kurulan Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği bir yandan Çukurova Bölgesine has narenciye balını tanıtırken aynı zamanda Türkiye'nin önemli arıcılık merkezlerinden birisi olan Adana'nın da tanıtımına büyük katkı sağlıyor.

Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Salcan, Adana'nın coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsü nedeniyle Türkiye'nin en önemli arıcılık merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Salcan, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki arıcıların arılarını kışlatmak için bölgeye getirdiğini, arılarını bu bölgedeki narenciye bahçelerinde kışlattıklarını ve sezonun ilk balı olan narenciye balını hasat ettikten sonra yaylalara göç ettiklerini kaydetti.

Salcan Adana'nın bu özel konumundan dolayı arıcılık sanayi ve bal ticaretinin de bölgede geliştiğini bugün bölgede 4 tane petek fabrikası, 12 tane bal ambalajlama tesisi ve Türkiye'nin en önemli kovan merkezlerinden birisi olan İmamoğlu İlçesinde 50'ye yakın arı kovanı atölyesi bulunduğunu belirtti.

Arıcılığın tarımdaki verim ve kaliteye de çok önemli etkileri olduğunu söyleyen Salcan arıların çiçeklerden nektar toplarken aynı zamanda polenleri bir çiçekten bir çiçeğe taşıyarak meyve verimini ve kalitesini önemli ölçüde artırdıklarını anlattı.

Arı ürünleri dendiğinde sadece balın akla geldiğini belirten Salcan, arının balın yanında arı sütü, polen ve propolis gibi ürünleri olduğunu ve bütün arı ürünlerinin insan sağlığı için çok değer gıdalar olduğunu kaydetti. 

Arı sütünün hücre yenileyici, polenin protein ve vitamin kaynağı, propolisin ise bilinen en iyi doğal antibiyotik olduğunu aktaran Salcan bu ürünlerin bilinçli ve düzenli şekilde tüketildiğinde insan sağlığına önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Bal Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Salcan Adana İl Tarım Müdürlüğü ile 2010 yılında ortaklaşa düzenledikleri Narenciye Balı Hasadı ve Tanıtım Etkinlikleri'nin ikincisini bu yıl daha fazla etkinlikle gerçekleştireceklerini söyledi. Geçen yılki etkinlikte Adana Valisi İlhan Atış arıcı maskesi giyerek 2010 yılının ilk balını hasat etmiş ve hasat edilen narenciye balını açık artırma ile Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan 1300 TL'ye satın almıştı. 

Salcan, Adana Valisi İlhan Atış'ın bu tür faaliyetlere büyük destek verdiğini belirterek, bu yılda bu tür etkinlikleri yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

 

 

 

 

http://www.haberaktuel.com/

Ekleme Tarihi
25.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hem narenciye balını hem de Adana'yı tanıtıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız