Bu ilçede tarım kadınların omuzlarında yükseliyor.
Bu ilçede tarım kadınların omuzlarında yükseliyor. Eskişehir’e bağlı Sarıcakaya’nın kadınları Kırsal Kalkınma Projesi’ni başarıyla geçerek tarlaların hakimiyetini ele geçirdiler!
Tarlasera Dergisi'nde çıkan habere göre, Eskişehir’e bağlı Sarıcakaya’nın merkez nüfusu 7 bin civarında. İlçe erkeklerinin yüzde 80’i memur veya esnaf. Yüzde 80’i tarımla geçinen ilçede, erkeklerin yüzde 80’inin tarım dışında çalışması bir hesap hatası gibi görünse de bilgi doğru. Burada tarımın kontrolü kadınlarda. İlçe nüfusunun yüzde 80’i tarımla iştigal ediyor. 38 bin 300 dekar tarıma elverişli arazinin 24 bin 700 dekarı tarım alanı olarak işletiliyor. İlçede buğdaydan mısıra, zeytinden nara, domatesten brokoliye kadar her çeşit ürün yetiştiriliyor. Tarlada, serada beden işçisi olarak görmeye alışık olduğumuz kadınlar Sarıcakaya’da tüm tarımsal süreçlerin merkezindeler. Bu durum 2004 yılında Tarım Bakanlığı’na yapılan bir ziyaretten sonra kurulan Kooperatif ile de kurumsallaşmış.
Kooperatif Sarıcakaya merkezle birlikte üç köyü daha bünyesinde tutuyor. Mayıslar, Kapıkaya ve İğdir köyleri. 207 üyesi bulunan Kooperatif’in tüm üyeleri kadın. Üyelerin zamanlarının büyük bir kısmı da sera ve tarlalarda geçiyor.
1972 Sarıcakaya doğumlu, 4 yıldır da Kadın Kooperatifi başkanlığı yapan İtüye Tınız Kooperatif’in kuruluş felsefesini şöyle anlatıyor: “Kadınlar artık üretimde varım diyor. Üretimi biz yaptığımız için söz hakkına da sahip olmak istiyoruz. Seralar bizim olsun, üretim bizim olsun, ürünü satınca para bizim olsun.”
Erkek egemen ağırlıklı bir toplumda kadınların tamamen faal olduğu bir kooperatif yönetimi pek alışık olunan bir durum olmamakla beraber, bu Kooperatif’in oluşumunda erkeklerin de büyük destekleri olmuş. İtüye Tınız bu durumu şöyle anlatıyor: “Erkeklerden de çok destek alıyoruz. İlçemizde buna olumsuz bakan olmadı şimdiye kadar. Bu erkeklerle savaş değil. Tamamen birbirimizi desteklerle başladı ve o destekle de devam ediyor. Tabi burada Tarım Bakanlığı’ndaki pozitif ayrımcılık ilkesi de etkili. Çünkü kadınların hazırladığı projeler daha kolay onaylanıyor ve teşvikler daha iyi. İlk başta kadınlar belki bunun için öne çıkmış ama şimdi kadınların buradaki başarısı da bu işin devam etmesinde çok etkili. Biz bunu başardık diyebiliriz.”
Kendi ilçelerinde bu yapılanmaları garip karşılanmasa da farklı yerlerde yapılan etkinlik ve toplantılarda garipsenerek bakılmış. Bu duruma en fazla şahit olanlardan biri de toplantılara sık katılan başkan olmuş. İtüye Tınız şöyle diyor: ”Dışarıdan ilçemize gelenlerden bu duruma şaşıran veya tuhaf karşılayan oluyor. Bundan 3 hafta önce Afyon’da kooperatiflerin eğitim semineri vardı, oraya katılmıştım, tek kadın kooperatif başkanı bendim. Eğitime katılan 92 adet kooperatif vardı. Türkiye’de başkanı kadın olan 5 kooperatif var, tüm üyeleri ve yönetimi kadın olan ise 2 adet, Sarıcakaya ve Mihalgazi. Çok tuhaftı, hepsinin sorduğu şu oldu, ‘kırsal kalkınma projesinden biz geçemedik siz nasıl geçtiniz’. Baştan dikkate almıyorlar daha doğrusu bizi ciddiye almıyorlar, böyle bir önyargı da var, ama konuşuldukça bu önyargı değişiyor, yapılan ve başarılan projelerimize bakılınca daha dikkatle yaklaşıyorlar bizlere“.
Sarıcakaya Üretim Rakamları
2009 yılı sebze üretim miktarları (sera ve açık alan) / ton
Domates: 12 bin 100
Hıyar: 7 bin 700
Marul (kıvırcık): 2 bin 40
Taze soğan: 1.600
Brokoli: 680
Roka: 165
Karnabahar: 660
http://www.haberturk.com/ |