Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Verilerine Göre Ankaralılar Son Üç Ayda Tropikal Meyvelerden En Çok Ananası Tüketti. 

 

Vitamin deposu olarak nitelendirilen tropikal meyveler, her geçen gün insanların beslenme alışkanlıklarında önemli bir yer ediniyor. İthal edilen veya Türkiye’de de üretilen tropikal meyveler, damak tadına uygun olmasının yanı sıra sağlıklı oluşu ile de beğeni kazanıyor ve tercih ediliyor.  

Başkent’te sebze ve meyvenin toptan satış yeri olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal’inde tropikal meyveler en taze haliyle Başkentlilerin beğenisine sunuluyor. Tropikal meyveleri seven ve benimseyen Başkentliler, en çok ananas, Hindistan cevizi ve avokadoyu tercih etti.

Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal verilerine göre 2010 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında tropikal meyveler arasında 155 bin 650 kilogramlık satışı ile ananas birinci, 83 bin 757 kilogramlık satışı ile Hindistan cevizi ikinci, 53 bin 585 kilogramlık satışı ile avokado üçüncü sırada yer aldı. Başkentliler 19 bin 356 kilogram ile dördüncü sırada mango, 10 bin 105 kilogram ile beşinci sırada pepino tüketti. Papaya, pomelo, granadilla, physalis, kivano da başkentlilerin tercih ettiği diğer tropikal meyveler arasında yer aldı.  

 

VİTAMİN DEPOSU TROPİKAL MEYVELER

 

ANANAS: Antioksidan özelliği olan ananas C ve A vitaminleri, manganez, kalsiyum ve bromelain yönünden oldukça zengin. Tropikal iklimin görüldüğü Orta Amerika, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde üretiliyor. Meyve olarak yenebilen ananasın suyu kokteyl, sebze ya da salatalarda kullanılıyor.

HİNDİSTAN CEVİZİ: A, D, C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir yönünden kuvvetli bir meyve olan Hindistan cevizi, tropikal bölgelerin tamamında yetişmekle birlikte özellikle Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi Sahilleri’nde üretilmekte. Hindistan cevizinin suyu içilebildiği gibi Uzakdoğu yemeklerinin pişirilmesinde kullanılıyor. Etli kısmı ise ham olarak yenebildiği gibi öğüttükten sonra sıkıp sütü çıkartılıyor.

AVOKADO: A, E, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum içeren avokado, Orta ve Güney Amerika, İsrail, Afrika ve İspanya’nın yanı sıra ülkemizde de yetiştirilmektedir. Çiğ olarak tüketilen avokadonun etli kısmı püre haline getirilerek, üzerine limon sıkıp, tuzlu ya da tatlı maddeler ilave edilerek değişik lezzetler elde edilebiliyor. 

MANGO: A, B, C vitaminleri, fosfor, pektin, beta karoten içeren mango antioksidan özelliği taşıyor. Orta ve Güney Amerika, Güney Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde yetişen mango meyvesi yenilebilir, tatlılarda, dondurmalarda, kokteyllerde kullanılabilir. Et yemeklerine lezzet ve aroma katmak için de kullanılıyor.

PEPİNO: C ve A vitaminleri içeren pepino, Güney Amerika’dan Uzakdoğu’ya kadar geniş bir coğrafyada yetişiyor. Ülkemizde de üretilmekte olan pepino kavun gibi meyve olarak yenebiliyor. 

 

PAPAYA: Antioksidan özelliği olan papaya C ve A vitaminleri, karoten, potasyum, lif, kalsiyum ve papain içeriyor. Tropikal iklimin görüldüğü Orta Amerika, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde üretilen papaya meyve olarak yenebilir, et yemeklerinden tatlılara kadar pek çok yerde kullanılabilir. Et yemekleri için doğal bir yumuşatıcıdır. 

POMELO: Dünyada pomelo Çin greyfurdu ve Shaddock olarak da anılmaktadır. Greyfurta benzemesine karşın greyfurttan daha iri ve greyfurttan daha tatlıdır. Özellikle diyet yapanların tercihi olan pomelo, meyve eti sert turunçgildir. 

GRANADİLLA: C, B1, B2, B3 vitaminleri, karoten ve kalsiyum içeren Granadilla Orta Amerika ve Afrika ülkelerinde üretilmektedir. Çekirdekleri yenebilen granadilla meyve sularına, tatlılara, dondurmalara ve kokteyllere katılarak değişik tatlar elde ediliyor. 

 

PHYSALİS: C, B1, B2, B3, karoten içeren physalis Orta Amerika, Güney Afrika ülkeleri ve İsrail’de üretilmektedir. Ülkemizde de üretimine başlanmıştır. İçerisindeki meyve ham olarak yenilebilmektedir.

KİVANO: C, A vitaminleri, kalsiyum, demir içeren kivano, Güney Afrika, Orta Amerika ülkeleri ve İsrail’de üretilmekte, ülkemizde de yetiştirilmektedir. Çekirdekleri tatlılarda, içeceklerde ve kokteyllerde kullanılmaktadır.

 

 

 

 

http://web.ego.gov.tr/i

Ekleme Tarihi
26.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Başkentli Tropikal Meyveleri Sevdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız