Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Pirinçte üretim ve ithalat artıyor 

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'nin, çeltik üretiminin 920 bin ton ile rekor kırdığı 2010'da, tarihinin en fazla çeltik ve pirinç ithalatını yaptığını söyledi.

Doç. Dr. Gaytancıoğlu, Türkiye'de çeltik-pirinç üretimi ve sorunları konusunda AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye 1980'lerde 100 bin ton üretim yapıldığını, kişi başına 3,2 kilogram (kg) pirinç tüketildiğini belirtirken, geçen yıl üretimin 550 bin tona, kişi başına tüketimin ise iki kattan fazla artarak, 8-9 kg'a çıktığına işaret etti.

1980'den önceki yıllarda, üretimin yetersiz olmasına karşın, yerli üreticinin yüksek gümrük vergileriyle korunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Gaytancıoğlu, Turgut Özal'ın başlattığı ''terbiyevi ithalat'' politikası ile 1980'lerin ikinci yarısından sonra Türkiye'nin yılda 130-150 milyon dolar karşılığı 200-300 bin ton pirinç ithal eder hale geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin 2007'de 215 bin ton, 2008'de 191 bin ton, 2009'da 212 bin ton olan pirinç ithalatının, geçen yıl 317 bin tona çıktığına dikkati çeken Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ithalattaki artışın, yurtdışı piyasalarda fiyatların düşmesinden kaynaklandığını belirtti.

Bu kadar çok ithalatın karşın Türk insanının, en sevdiği yemeklerden biri olan pilavda yerli pirinçten vazgeçmediğini ifade eden Doç. Dr Gaytancıoğlu, ''Çünkü Türk insanı dolgun taneli pirinçten yapılan pilavı her zaman sevdi. İthal pirinçlerle de pilav yapıldı, ancak yapılan pilavlar neredeyse hiçbir zaman Türk insanının damak zevkine uymadı. Halen bu durum devam etse de piyasada çok miktarda ithal pirinç var'' dedi.

Trakya Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen yüksek verime sahip ''Osmancık'' tohumunun, 2000'li yıllara yaklaşırken tüm çeltik tarlalarında kullanılmaya başlanması ile Türkiye'nin neredeyse 10 yıllık bir dönemde pirinç üretimini ikiye katladığını anlatan Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, üretimdeki önemli artışa rağmen, ithalatın devam etmesi nedeniyle, yerli pirincin fiyatının baskı altında tutulduğuna işaret etti, Türkiye tarihinin en fazla çeltik ve pirinç ithalatının geçen yıl yapıldığını, 120 kuruştan açılan piyasanın 80 kuruşa gerilediğini söyledi.

Türkiye'nin ekolojisinin çeltik tarımına uygun ve birim alandaki verimin dünya ortalamasının üzerinde olduğuna işaret eden Doç. Dr. Gaytancıoğlu, şöyle devam etti:

''Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini, ilacını kullanan çiftçiler, Türkiye'de, bir yaşam tarzı olarak çeltik üretimine devam ediyor. Türkiye, net pirinç ithalatçısı bir ülkedir. 2000'li yılların başından beri artan yurtiçi üretim, tüketimin yüzde 30'unun ithalat yoluyla karşılanmasının önüne geçememiştir. Türkiye'de pirinç ve çeltik üretimine yönelik devletin özel bir tarım politikası yoktur. Türkiye'nin ekolojisi çeltik üretimine uygun, birim alandan alınan verim dünya ortalamasının üzerindedir. Sorun maliyetlerin aşağıya çekilebilmesidir. Türkiye 1 ton çeltiği yaklaşık 330 dolara mal ederken, ABD'nin maliyeti 160 dolardır. Devletin uyguladığı politikalar, üretimin artışı yerine ithalatı teşvik edicidir. Türkiye ciddi, tutarlı ve bilimsel nitelikli bir tarım politikası uygularsa, başta pirinç olmak üzere birçok üründe net ithalatçı konumdan kendine yeterli hatta ihracatçı konuma geçebilecektir. Çünkü Türkiye tarımsal potansiyeli yüksek bir ülkedir. Eğer ithalatçı politika devam ederse pirinçte, günümüzde 80-100 milyon dolar arasında değişen ithalat faturası, çok daha fazla miktarlara yükselecektir. İthalata ödenen bedel bir şekilde üretime ve üreticiye aktarılabilirse sadece pirinçte değil birçok üründe üretim artışları yaşanacaktır. Özellikle GAP bölgesinde çeltik tarımı yapmak çok akılcı olacaktır.''

 

-ÜRETİMİN YÜZDE 53,1'İ EDİRNE'DE-

 

Türkiye'de yıllara göre 100-120 bin hektar alanda çeltik tarımı yapıldığını, ancak 180 bin hektar çeltik tarımı yapılabilecek arazi bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Gaytancıoğlu, ekilebilecek arazilerin yaklaşık 80 bin hektarının Trakya bölgesinde olduğunu belirterek, şu bilgiyi verdi:

''Çeltik üretimi Edirne'de yoğunlaşmıştır. Edirne ili 2008 verilerine göre Türkiye çeltik ekilişinin yüzde 52,3'ünü, üretiminin ise yüzde 53,1'ini karşılamaktadır. Edirne ilinin ortalama çeltik verimi 650-700 kg civarındadır. Edirne'de çeltik tarımının yaygınlaşmasında ve uzun yıllardır sürüp gitmesindeki en büyük neden Meriç ve Ergene nehirlerinin çeltikte önemli bir su kaynağı olmasındandır. Özellikle Meriç nehri kenarındaki ilçe ve köylerde çeltikten başka ürünün tarımı yapılmamaktadır.

Türkiye'de 2,5 milyon ton çeltiği işleyebilecek kurulu kapasite var, 2009 yılında Türkiye genelinde faaliyet gösteren 120'den fazla çeltik fabrikası (üretilen ve ithal edilen dahil) toplam 700 bin ton çeltiği işledi ve yüzde 30 kapasiteyle çalıştı.''

Türkiye ekonomisinin pirinçten yılda 900 milyon dolar katkı sağladığını, ancak üreticinin bundan yeterince pay almadığını öne süren Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, üreticide kilosu 1,5 lira olan pirincin markette 5 liradan satıldığına, ''üretici-aracı-toptancı-perakendeci-tüketici zincirinin'' uzunluğuna dikkati çekti.

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
26.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pirinçte üretim ve ithalat artıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız