Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sezon başında kilogramı 2.5 lira olan çekirdeksiz kuru üzüm, İzmir Ticaret Borsası'nda 3.45-3.50 lira arasında değişen fiyatlardan işlem görmeye başladı.

Bu sezon rekoltenin az olması ve rakip ülkelerdeki stokların tükenmesi sonucu kuru üzüm fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Sezon başında kilogramı 2.5 lira olan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatı, İzmir Ticaret Borsası'nda 3.45-3.50 liradan işlem görmeye başladı. Dünyanın her yerinden Türk üzümüne talep artarkan, fiyatın daha da yukarı çıkabileceği ifade ediliyor. 

İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Mehmet Esmer, sezon başında 2.5 liradan başlayan 9 numara çekirdeksiz kuru üzümün şu an 3.5 lira seviyesine ulaştığını açıkladı. Esmer, "Üzüm için bu yıl kesinlikle altın yıl oldu. İran'da üzüm kalmadığı söyleniyor. Dolayısıyla alıcılar bize yöneldi. Öte yandan alkol sektöründen gelen ciddi bir üzüm talebi var. Yılbaşında 3 lirayı bulan fiyat, hızla yukarı çıktı. Bu kadar hızlı yükselişi beklemiyorduk" dedi. 

 

BAĞLAR DEĞERLENDİ

Esmer, "Şu an üreticinin elinde 20 bin ton civarında mal olduğunu düşünüyoruz. Tüccarın ve ihracatçının elindeki üzümün ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Fiyatlar daha da yukarı gider mi? Bunu tahmin etmek zor. Ancak güzel bir çıkış yakaladığımızı, bunu korumamız gerektiğini düşünüyorum. Yüksek fiyatları gelecek sezona da taşımalıyız" diye konuştu.

Gelinen seviyeyi Türk üzümcülüğü için olumlu bulmakla beraber bağ alanlarındaki artışın endişe verici olduğunu ifade eden Esmer, şunları söyledi: "Fiyatlardaki artışa bağlı olarak bağ alanlarının yeniden genişlediğini duyuyoruz. Şu an 850 bin dekar bağ alanından 250-300 bin ton üzüm elde ediyoruz. Unutmayalım ki yüksek fiyat, düşük üretim miktarından kaynaklanıyor. Deneme yanılma ile kaybedecek vaktimiz yok. Bağ alanları kontrolsüz şekilde artmaya devam ederse fiyatlar aşağı iner. Üretim 250 bin tondan 400 bin tona çıkarsa, fiyat 1.5 liranın altına düşer."

Çin'in hızla artan nüfusunu beslemek için dünyanın farklı bölgelerinde toprak satın aldığını veya kiraladığını anlatan Esmer, şu an büyük şirketlerin, yatırım fonlarının ve bankaların dünyada İtalya kadar büyüklükte bir araziyi satın aldığını veya kiraladığını kaydetti. Toprağın öneminin daha da artacağına dikkat çeken Esmer, Türkiye'nin de kendi tarım arazilerinin öneminin farkında olması gerektiğini vurguladı. Esmer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toprak milli servettir. Minimum harcama ile maksimum fayda elde edilmeli. Bu nedenle doğru ürün deseni belirlenmeli." 

 

Konserve firmaları kapanıyor

İzmir Ticaret Borsası Yaş Meyve Sebze Meslek Komitesi Üyesi Ümit Akkuş, geçtiğimiz yaz meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan ciddi artış nedeniyle sanayicinin işleyecek ürün bulamadığını, çok sayıda konserve ve salça firmasının kapısına kilit vurduğunu açıkladı. Akkuş, "Firmalar yurtdışındaki alıcılarına verdikleri taahhütleri yerine getiremiyor. Yurtdışından salça getirmeye de izin verilmiyor. Bu nedenle bazı firmalar üretim hatlarını serbest bölgelere taşıyor" dedi. 

 

 

 

http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
27.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kuru üzüm altınla yarışıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız