İş hayatı mutfakta geçen süreyi azaltınca, paketlenmiş sebzelere yöneldik. Bu gıdalar uygun koşullarda paketlenmezse sağlık için riskli pek çok mikroorganizma barındırıyor
Birçok Avrupa ülkesinde fazla miktarlarda kullanılan paketlenmiş taze sebzeler, son yıllardaülkemizdede marketlerde satılmaya başladı. Paketlenmiş sebzeye olan talebin artmasında çalışan kadın sayısının artması ve temizlenmesisin zor olması, pratik oluşu gibi konular etkili oldu. Marul, kırmızı lahana, pırasa, maydanoz, dere otu, ıspanak, havuç, Brüksel lahanası en çok paketleme işlemine tabi tutulan sebzelerin başında yer alıyor. Paketleme işlemi esnasında gerekli hijyen ve kalite kurallarına uyulduğu takdirde hem sağlık açısından hem de pratik olması açısından kullanıma uygundur.
RAF ÖMRÜ TAZE OLANDAN KISA
raştırmalarda 4 dereceden yüksek sıcaklıklarda paketlenmiş sebzelerin kısa sürede bozuldukları gözlenmiştir. Depolama denemelerinde rendelenmiş havuç hariç incelenen bütün sebzelerin 5. gün sonunda hala ta zeliğini koruduğu, rendelenmiş havucun 3. gün sonunda bozulduğu tespit edilmiştir. Rendelenmiş havuç 25 derecede 1. gün sonunda bozulurken aynı sıcaklıkta ıspanak ve taze fasulye 3. gün sonunda, Iceberg marul, kırmızı lahana ve maydanoz 5. gün sonunda bozulmuşlardır. 25 derece sebze depolama için uygun sıcaklık değildir. Ancak bir karsılaştırma yapmak açısından denemede kullanılmıştır. 13 derecede yapılan depolama denemelerinde en dayanıklı Iceberg marul bulunmuş, 10. gün sonunda bile hala tüketilebilecek durumda tespit edilmiştir. Sonuç olarak pişirmeye veya tuketime hazır paketlenmiş taze sebzelerin depolama sıcaklığının 4 derece olması durumunda en az 5 gün tazeliğini koruduğu belirlenmiştir.
EN BÜYÜK GÖREV ÜRETİCİNİN
Paketlenmiş hazır sebzelerde koliform gubu bakterilerinin bulunması fekal yani dışkı ile ilgili bir bulaşmayı ifade etmektedir. Taze sebzeler toprakla direkt temasta bulunduklarından ve ayrıca fekal olarak kirlenmiş sularla sulama esnasında kontaminasyona uğradıklarından bunlarda Koliform bakterilerinin bulunması her zaman olağandır. Ayrıca paketlenen taze sebzelerin herhangi bir ısıl işleme tabi tutulmaması, çalışan personel ve alet ekipmanın temizlik durumu da buna ilave edilecek diğer kontaminasyon kaynaklarıdır. Bu nedenle üreticiler bu konuda dikkatli olmalı ve mutlaka sebzelerin, kullanılan aletlerin mikrobiyolojik testleri sık sık yapılmalıdır ve paketlemenin el değmemiş ortamda yapılması sağlanmalıdır.