Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Üreticinin elindeki mahsulün azalmasıyla, Giresun serbest piyasasında fındık fiyatı 5 liraya ulaştı.

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Cihan Haber Ajansı Muhabiri'ne yaptığı açıklamada, pazara inen fındık miktarının azalma göstermesiyle fiyatların kendiliğinden yükseliş gösterdiğini söyledi.

Akbaşlı, 2010 yılı mahsulü fındığın pazara indiği 15 Ağustos ile 31 Aralık tarihleri arasında geçen sürede, Giresun Ticaret Borsası'nın (GTB) rakamlarına göre Giresun Kalite fındığın en az 4,09 lira, en fazla 4,71 lira arasında işlem gördüğünü ifade eden Akbaşlı, "Eylül aylarının başlarında 4,50 ile 4,60 lira arasında olan fiyatlar daha sonraki süreçte 4,10 liraya kadar düştü.

2010 yılında mahsulün Giresun'da az olmasına rağmen diğer fındık üretimi yapılan illerde rekolte Giresun kadar düşük olmadı. Türkiye'nin genel rekoltesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 660 bin ton civarında tahmin edildi.

 

Daha sonra bu rakamın 600 bin ton civarında gerçekleştiği söylendi. İç ve dış pazarda 600 bin ton üzerinde fındık işlemi yapan bir ülkemiz olduğu için bu seneki rekoltenin elde kalacak bir fazlalığı yok. Özellikle bölgemizde küçük üreticilerimiz Eylül-Ekim aylarında az olan üretim miktarlarını ellerinde tutmak yerine biran önce pazara indirdi.

Şuan itibariyle geride kalan fındık miktarına baktığımızda Giresun'da 20-23 bin ton daha fındık olduğunu tahmin ediyoruz. Ülke geneline baktığımızda ise bu rakamın yaklaşık 150 bin ton civarında olduğunu görüyoruz.'' dedi.

 

''FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK''

 

Akbaşlı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü'nün kendi elindeki fındığı, üreticinin elindeki fındık bitmeden, piyasaya sunmayacağını açıkladığını anımsatarak, ''TMO'nun elinde bulunan geçmiş yıllara ait stokların üreticinin elindeki ürüne bir baskı unsuru olmadığını bizzat TMO'nun yaptığı açıklamadan anlıyoruz.

2011 yılının ilk iki haftasında fındık fiyatları bir tırmanışa geçti ve Giresun kalite fındık 5 liranın üzerine çıktı. Pazara inen fındık miktarı azalınca fiyatlar kendiliğinden yükseliş gösteriyor. Elinde fındık olan üreticilerimiz, bu yükselişten dolayı, mahsullerini iyi bir fiyata satacaktır.'' diye konuştu.

Üreticinin elindeki 150 bin ton fındığın bundan sonraki dönemde Avrupa'ya ve iç piyasaya yeterli olmayacağını vurgulayan Akbaşlı, şöyle devam etti: ''Üreticinin elindeki fındık bittiğinde ihracatçının müracaat edeceği ve fındık bulabileceği depo hazır.

Geçen senede rekolte azdı ve üreticinin elindeki fındık mayıs ayında bitince TMO, 'bizde fındık var biz size verelim' dedi. 5 lira ile 5,20 lira arasında değişen fiyatlarda fındık sattı. Geçen sene üreticinin elindeki fındıktan sonra yaklaşık 50-60 bin ton kadar fındık TMO'dan alındı. Bu yıl çok fazla bir ek ihtiyaç olmamakla beraber 10 bin ton kadar bir ihtiyacın TMO stoklarından karşılanabileceğini düşünüyoruz.''

 

FINDIKTA 2011 BEKLENTİLERİ

 

Akbaşlı Ocak ayı içerisinde 2011 yılı fındık mahsullerinin karanfil sayımı yapılacağını ve bu sayımlara göre Türkiye'nin rekoltesinin belirleneceğini anlatarak, şunları kaydetti: ''Bölge çiftçileri olarak bu seneki fındık rekoltesinden pek umutlu değiliz. Son dönemlerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üstünde seyretti.

Özellikle Kasım ve Aralık aylarında hava sıcaklıklarının 25-26 dereceye kadar çıkmasından dolayı bitkinin kendi içinde bir strese girmesi son derece sıkıntı yarattı. Tarım arazilerimizin, fındık bahçelerimizin mutlaka suya ihtiyacı var.

 

2011 yılının ilk günlerinde maalesef iyi bir mahsul dönemi geçirebileceğimizi düşünemiyoruz. Önümüzde daha Şubat ve Mart ayları var. Bu günlerde mevcut fındıklarımızın başına gelebilecek bir takım don hadiseleri olabilir. Dolayısıyla fındıkta 2011 yılı için iyi bir tablo çizemiyorum.''

 

 

http://www.haber7.com/

Ekleme Tarihi
29.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındık fiyatı 5 liraya ulaştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız