Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şanlıurfa 

Şanlıurfa'da jeotermal enerjiyle seracılık yapılan bölgenin Avrupa'ya açılması hedefleniyor. 

GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da jeotermal enerjiyle seracılık yapılan bölgenin bu alandaki potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirtti. 

'Seracılık, Şanlıurfa'nın yükselen değeri olacak' diyen Yanmaz, mevcut potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeyi hedeflediklerini ve bu çerçevede sera bölgesini Avrupa'ya da açmak istediklerini anlattı. 

Yabancı yatırımcıları Şanlıurfa'ya getirmeye çalıştıklarını ifade eden Yanmaz, bu kapsamda Avrupa'nın en büyük tarım ürünleri ihracatçısı ülkelerden Hollanda Tarım Bakanlığının girişimi olan, 'Hollanda Tarım Ticaret Destek Ofisi'nden (NABSO) yetkilileri bölgeye davet ettiklerini bildirdi. 

Şanlıurfa'ya gelecek NABSO yetkililerinin kentin idarecileri ve sera yatırımcılarıyla görüşerek, Karaali'de incelemelerde bulunacağını aktaran Yanmaz, nisan ayı içerisinde de Hollanda ağırlıklı Avrupa'daki seracılık kuruluşlarının kente getirilmesinin planlandığını ifade etti. 

Şanlıurfa'da son yıllarda özellikle Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) kapsamında yeni sera yatırımlarının yapıldığını hatırlatan Yanmaz, şunları kaydetti: 

'Ancak Karaali'deki mevcut jeotermal kaynak rezervleri düşünüldüğünde, seracılığımızın mevcut durumundan çok daha ileri seviyelere gelebileceği ve yabancı yatırımcıların ilimize yatırım yapabilecekleri bir gerçektir. Bu kapsamda, GAP Seracılar Birliği Derneği olarak profesyonel bir yaklaşım içerisinde konunun uzmanlarını Şanlıurfa'ya getiriyoruz.' 

NABSO yetkilileri Jop Kıpp ve Eren Kızılateş'in 1 Şubat Salı günü Şanlıurfa'ya geleceğini bildiren Müslüm Yanmaz, İzmir'de faaliyetlerini sürdüren NABSO'nun Hollanda Tarım Bakanlığının bir girişimi olduğunu anımsatarak, 'Kuruluşun Hollanda ve Türkiye'de mukim girişim ve şirketler arasında ilişkileri sürdürmeyi, tarım sektöründe ikili ticareti teşvik edip, geliştirmeyi, bu tür etkinliklerin genişlemesini ve gelişmesini kolaylaştırmayı ve artırmayı amaçladığını' ifade etti. 

Şanlıurfa'da tarımsal sulama kuyusu açmak isteyen bir çiftçi tarafından yaklaşık 17 yıl önce Karaali köyünde gün yüzüne çıkarılan jeotermal su kaynağından, Şanlıurfa İl Özel İdaresince yaptırılan termal kaplıcaların yanı sıra o tarihten bu yana seracılar da faydalanıyor. 

Burada bir kısmı 'Topraksız kültür tekniği'yle üretilen salkım domates, biber ve süs bitkileri, iç piyasaya sunumun yanı sıra birçok ülkeye de ihraç ediliyor. 

 

 

 

 

http://www.sondakika.com/

Ekleme Tarihi
31.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Şanlıurfa'da Seracılık Potansiyeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız