Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Prof. Dr. Faik Kantar, “Türkiye’deki 35 bin organik tarım üreticisinin sadece yarısı Erzurum ve Van bölgesinde.” dedi.  

 
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar, Erzurum’un organik tarım potansiyelini değerlendirdi. Türkiye’de organik tarım ürünlerinin giderek büyüyen bir pazara dönüştüğünü kaydeden Kantar, ülke genelinde 35 bin civarında organik tarım üreticisinin bulunduğuna dikkati çekerek, “Bu üreticilerin sadece yarısı Erzurum ve Van bölgesinde. Geri kalan kısmı ise, Türkiye’nin diğer bölgelerine dağılmış durumda.” diye konuştu. 
 
ERZURUM’UN ORGANİK TARIM AVANTAJI 
 
Her tarla da organik tarım yapmanın imkansız olduğunu, organik tarım yapabilmek için toprağın rotasyon adı verilen bir sürece tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Kantar, bunun da zaman aldığına dikkati çekerek, Erzurum’un bu yönden hayli şanslı olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin toprakta en ilaç ve gübre kullanılan bölgenin Erzurum olduğuna vurgu yapan Kantar, bunun yanında sıfır hormon kullanımının da, yine Erzurum için geçerli olduğunu söyleyerek, bu ve bunun gibi faktörlerin, Erzurum’da organik tarım yapmayı çok daha kolaylaştırdığını belirtti. 2010 yılı rakamlarından yola çıkılarak yapılan hesaplamaların, Erzurum’un organik tarım alanında bir çekim ve cazibe merkezi olacağının işaretlerini verdiğini kaydeden Prof. Dr. Faik Kantar, “Erzurum’da organik tarımın şurada birkaç yıllık bir mazisi var. Ama buna karşın, bölgede Van iliyle birlikte Türkiye’deki toplam organik tarım üreticisinin yarısını sahiplenmiş durumdayız. Bu manzara, Erzurum’da organik tarımın geleceğiyle ilgili olarak çok olumlu düşünceler taşımamıza neden oluyor.” şeklinde konuştu. 
 
ERZURUM’DA ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ PAZARI GİDEREK BÜYÜYECEK 
 
Erzurum’da önümüzdeki yıllarda organik üretimin daha da artacağını, Pazar payının da büyüyerek katlanacağını dile getiren Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar, “Şu anda belli başlı alışveriş merkezlerinin dışında Erzurum’da organik tarım ürününe pek rastlanmasa da, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde hemen hemen her rafta ve markette artık organik ürünler satışa çıkacak. Böylece hem üretici kazanacak, hem de Erzurumlu, bizzat organik üretimin yapıldığı bir merkez olarak, daha sağlıklı beslenmenin yanında, organik ürünleri çok daha ekonomik koşullarda tüketecek.” 
 
Öte yandan geçtiğimiz yıl Erzurum’da gerçekleştirilen Türkiye 4. Organik Tarım Sempozyumu’nda sunulan bildiriler, bir kitapta toplandı. Prof. Dr. Faik Kantar, yurdan dört bir yanından Erzurum’a gelen bilim insanları tarafından organik tarımla ilgili olarak çok önemli bildiriler sunulduğunu belirterek, kitaplaştırılan sempozyumun Erzurum’daki birçok noktayla ulaştırıldığını dile getirdi.
 

Ekleme Tarihi
02.02.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Organik Tarım’da Erzurum açılımı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız