Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Seferihisar'da düzenlenecek, "Tohum Takas Şenliği"nde, ev ev dolaşarak ortaya çıkarılan yüz yıllık tohumların üreticiler arasında takas edilmesi sağlanacak.

Seferihisar, Urla, Karaburun ve Mordoğan belediyeleri ile sivil toplum kuruluşların işbirliğiyle cumartesi günü Seferihisar'da "Yarımada Tohum Takas Şenliği" düzenlenecek. Şenlikte ev ev dolaşarak ortaya çıkarılan yüz yıllık tohumların üreticiler arasında takas yoluyla değiştirilmesi ve yeniden toprakla buluşturulması, ayrıca sürekli takasa olanak sağlayan bir kayıt sisteminin kurulması sağlanacak. 

Gürel Tower Sipari Restoran'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, "Bütün dünyada yerel tohumlar kaybolmaktadır. ABD'de birçok sebze tohumu çeşidi yüzde 95'lere kadar varan oranlarda yeryüzünden silindi. Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü, Dünya'daki çeşit kaybının yüzde 75 olduğunu bildirdi. Ülkemizde de çeşitlerin kaybı hızlandı" dedi. Yerel çeşitlerin genelde dağ köylerinde kaldığını, ova köylerinde endüstriyel tarıma ve şirket tohumlarının daha baskın olduğunu ifade eden Özkaya, "Yerel tohumları bütün dünyada genellikle yaşlı kadınların sakladığı görülüyor. Bunlardan biri öldüğünde bütün tohum sandığının çöpe dökülmesi işten bile değil. Bu nedenle zamanımız daralıyor. Seferihisar Tohum Takas Şenliği, yerel tohumların kaybolmaması, yayılması, ürünlerinin tanıtılması ve tüketiminin artması yolunda bir adım. Umarız bu adım dalga dalga bütün Türkiye'ye yayılır" dedi. 

 

'AYLARCA ÇALIŞTIK'

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, şenlik için aylarca çalışma yapıldığını ve köy köy, ev ev dolaşıldığını belirterek, "Dedelerimizden, ninelerimizden kalan 100 yıllık tahıl tohumları çıktı. Bunları takas yoluyla değerlendirip yeniden toprakla buluşturacağız. Böylece aslında ne kadar büyük bir zenginlikten mahrum kalıyoruz bunu göstermiş olacağız" dedi. Soyer, projenin ileri dönemlerinde bir tohum bankası kurulmasının da gündeme geleceğini "Başkan babanın tohum bankası" adıyla kurulacak bankadaki tohumların da gelecek kuşaklara aktarılacağını belirtti. 

 

 

 

http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
03.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 100 yıllık tohumlar üreticiyle buluşacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız