İneklerin sindirim sistemi, günde 68 kg’dan fazla bitki yemelerine olanak tanır ve bunları ayrıştırarak enerjiye dönüştürür. Buradan yola çıkan araştırmacılar sığır işkembesinde daha önce bilinmeyen düzinelerce mikrobiyal enzimin olduğunu ve bunların yenilenebilir biyoyakıt enerji kaynağı olabileceğini keşfettiler.
Science dergisinde yayımlanan araştırmada mısır, şeker pancarı ve şeker kamışı gibi gıda ürünlerindeki basit şekerlerin fermantasyonu yerine (çevreyi ve gıda tedarikini tehdit ettiğinden) daha ekonomik ve sürdürülebilir biyoyakıtların geliştirilmesi için yaprakları, otları ve odunsu bitkileri sıvı yakıta dönüştürmenin yolları incelendi. Bu ikinci nesil biyoyakıtlar, işlenmelerinden ve kullanımlarından kaynaklı olarak karbondioksiti atmosferden daha fazla absorbe ederek ideal karbonsuz yakıtlar olacak.
Araştırmayı yöneten Illinois Üniversitesi Hayvan Bilimleri Profesörü Roderick Mackie, bitki hücre duvarından enerjinin açığa çıkarılmasının kolay bir iş olmadığını ama ineklerin sindirim sitemlerinin milyonlarca yıldır bitkileri enerjiye dönüştürdüğünü ve buradan yola çıkarak ineklerin kullandıkları enzim mekanizmasını biyoyakıt endüstrisi için kullanma yollarını araştırdıklarını vurguladı.
Araştırmacılar çeşitli tekniklerle DNA örneklerini inceleyerek 27.755 potansiyel karbonhidrat-aktif gen belirlediler. Bu genleri bakterilerle eşleştirerek 90 protein oluşturdular ve bu proteinlerin %57’sinin selüloza karşı enzimatik aktivite gösterdiğini gözlediler.
Araştırma sonuçları, sığır işkembesinin bitkilerin ayrıştırılmasını sağlayan enzimlerin araştırılması için en iyi mikrobiyal habitatlardan biri olduğunu gösteriyor.