Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tukas-Yon-Kurul-Bsk-Nıhat-Karadag 

 Gıda sektöründe Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olan ve tarımsal gıda sektöründeki gücünü yıllardan bu yana başarıyla uyguladığı kontrollü tarım sisteminden alan Tukaş’ın birlikte çalıştığı çiftçilere kontrollü tarım sisteminin bir parçası olan bitki koruma konusunda eğitim verildi. Tukaş’ın Torbalı ve Manyas fabrikalarında verilen eğitimlere yaklaşık 200 çiftçi katıldı.    

 

Yarım asırlık lezzet yolculuğunda tüketicilere kaliteli, lezzetli ve güvenli gıda ürünleri sunan Tukaş ve ülkemizde bitki koruma sektörünün lider şirketlerinden biri olan Hektaş işbirliği ile “kontrollü tarım sistemi”  kapsamında domates ve turşuluk salatalık üreticilerine yönelik olarak güvenli gıda çerçevesinde zararlı, hastalık ve yabancı otlarla mücadelede dikkat edilmesi gereken konularda bilgi ve pratik eğitim amacıyla seminerler verildi.

 

Tarıma dayalı gıda sektöründe rekoltenin önemine dikkat çeken ve 2010 yılında sektörde yaşanan temel sorunun rekolte düşüklüğü olduğunu belirten Tukaş ve Hektaş şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Karadağ, Tarım sektöründe 2010 yılında yaşanan en önemli sorun, rekolte düşüklüğüdür. Kuraklık ve olumsuz hava koşullarının yanı sıra dünya genelinde görülen domates güvesi (Tuta Absoluta) ve  Mildiyö hastalığı nedeniyle 2010 yılında domates üretiminde büyük boyutlarda verim kaybı yaşanmıştır. Domates ekim alanlarının da azalmasıyla birlikte salçalık domates rekoltesi, geçtiğimiz yıla göre dünya genelinde %14, Türkiye’de ise %31 oranında düşmüştür. Buna bağlı olarak, Türkiye’de 2010 yılında salçalık domates rekoltesi 1.25 milyon ton olarak gerçekleşirken, yaklaşık 200.000 ton civarında da domates salçası üretilmiştir. Aynı şekilde salatalıkta Mildiyö hastalığının olumsuz etkileri nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre rekolte düşmüştür. Rekolte kaybı, hem salça ve turşu üreticilerini hem de bu ürünleri yetiştiren çiftçileri olumsuz yönde etkilemiştir. Çiftçilerimizin teknik bilgi ve uygulama alanlarında desteklenerek, ürün verim ve kalitesini yükseltmeye yönelik bu faaliyetler sürdürülmeye devam edilecek, çiftçilerimizin her alanda yanında olunacaktır. diye konuştu.

 

Sektörün en büyük sorunu olan rekolte kaybının azaltılabilmesi ve verimliliğin yükseltilebilmesi için sanayici ve çiftçinin birlikte çalışması gerektiğini belirten Nihat Karadağ, Gelecek yıl tarla verimliğini ve çiftçilerden tedarik ettiğimiz tarımsal hammaddelerin kalitesini yükseltmek için Tukaş ve Hektaş işbirliği ile çiftçilere eğitim verilmesi projesi hayata geçirilmiştir. Eğitim, domateste ve salatalıkta rekolteyi düşüren zararlılar ve hastalıklar ile mücadele etme yöntemleri konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi ve zirai mücadele  uygulamalarının gösterilmesini kapsamaktadır. Bu amaçla, Tukaş’ın Torbalı ve Manyas fabrikalarında kontrollü tarım sistemi kapsamında çalıştığımız çiftçilere eğitim verilmiştir.dedi.

 

Tukaş gücünü “kontrollü tarım sistemi”nden alıyor

 

Tukaş’ın tarıma dayalı gıda sektöründe gücünü “kontrollü tarım sistemi”nden aldığını belirten Nihat Karadağ, “Tukaş, ürünlerinin hammaddesini oluşturan sebze ve meyvelerin büyük çoğunluğunu “kontrollü tarım sistemi” ile tedarik etmektedir. Çiftçiler ile yakın işbirliği kurulmasını ve onlara teknik destek verilmesini sağlayan “kontrollü tarım sistemi” sayesinde üretimin her aşamasında kalitesi takip edilebilen tarımsal hammaddeler, ISO 22.000 kalite yönetim sistemi ile  işlenmekte ve “Tukaş” markalı “her mevsim taze” ürünler olarak  sofralara sunulmaktadır. Tukaş’ın ziraat mühendisleri; çiftçilerin tarlasını sürekli kontrol ederek, teknik destek sağlamak suretiyle ekim ve dikimden hasatın sonuna kadar verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi konusunda çiftçilere yardımcı olmaktadır. Tukaş, kontrollü tarım kapsamında Ege ve Marmara bölgelerindeki çiftçilerin ürününü satın alarak, ülkemizin tarım ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tukaş; 2010 yılında 2.089 hektar tarımsal alanı içeren yaklaşık 106.000 ton tarımsal hammadde tedarik sözleşmesi gerçekleştirmiştir.” şeklinde konuştu.

gidatarim.com 

Ekleme Tarihi
04.02.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Tukaş ve Hektaş işbirliğiyle çiftçilere bitki koruma eğitimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız