Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türk narenciyesi Berlin 

MERSİN - Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bu yıl 8. kez Fruit Logistica - Uluslararası Sebze ve Meyve Pazarlama Fuarı'na Türkiye'nin milli düzeyde katılım organizasyonu çalışmalarını gerçekleştiriyor.

9 - 11 Şubat 2011 tarihlerinde Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenecek fuarda Türkiye turunçgilini dünyaya tanıtmak adına Narenciye Tanıtım Grubu da yer alacak. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak fuarda düzenleyecekleri bir kokteyl ile alıcı ve satıcıları buluşturacaklarını açıkladı.

Türkiye'nin yaş meyve sebze sektöründeki üretim olanaklarıyla, dünyanın birçok ülkesinden talep bulan kaliteli ürünleri ve uluslararası alandaki rekabetçi yapısı ile sektörün başta gelen ülkeleri arasında yer aldığına değinen Ali Kavak, üretiminin daha fazlasını ihraç edebilmek adına sektörün kalbinin attığı Berlin Fuarı'na milli düzeyde bir organizasyonla katıldıklarını açıkladı.

Türkiye'nin 43 milyon tonluk yaş meyve ve sebze üretimi bulunduğunu kaydeden Kavak, geçen yıl yüzde 5 artışla 2,9 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirildiğini ifade etti. Toplam yaş meyve sebze ihracatından elde edilen gelirin 2,1 milyar dolar olduğuna işaret eden Kavak, 1,2 milyon ton narenciye, 637 bin 200 ton yaş meyve ve 1 milyon ton da yaş sebze ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi. Ürün gruplarından elde edilen dövize de değinen Kavak, narenciyede 847 milyon dolar, yaş meyvede 606 milyon dolar ve yaş sebzede 720 milyon dolarlık gelir elde edildiğini açıkladı.

Türkiye'nin en çok yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiği ülkenin 789 milyon dolar ile Rusya Federasyonu olduğunu bildiren Ali Kavak, "Toplam yaş meyve sebze ihracatımızın yüzde 36'sı Rusya Federasyonu'na yapılıyor. Almanya ise 203 milyon dolar ile yaş meyve sebze ihracatında yüzde 9 pay ile ikinci sırada yer alıyor. Bulgaristan, Ukrayna, Irak ve Romanya diğer önemli ihraç pazarları" dedi. Geçen yıl yaş meyve sebzede en fazla ihraç edilen ürünün 483 Milyon dolarlık ihracat ile domates olduğunu açıklayan Kavak, bu ürünü sırasıyla limon, mandarin, üzüm, portakal ve kirazın izlediğini anlattı.

 

Türkiye'den 17 firma katılıyor

 

AKİB'in yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak Fruit Logistica Fuarı'na katılımda Türkiye'de koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini sürdürdüğünü kaydeden Ali Kavak, "Ülkemiz bu yıl Fruit Logistica Fuarı'nda toplam 606 metrekarelik alanda taze meyve, sebze, narenciye, organik meyve-sebze ve paketleme sektöründen 17 firma ile Hall 1,1'de temsil edilecek" dedi.

Ayrıca Türkiye Turunçgilini tüm dünyaya tanıtmak üzere çeşitli ülkelerde tanıtım faaliyetleri gerçekleştiren Narenciye Tanıtım Grubu'nun da fuara katılacağını ifade eden Kavak, 100 metrekare stantla Türkiye Pavilyonunda fuarında yer alacaklarını bildirdi. Fuarda tanıtım grubu olarak çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerine de değinen Kavak, Türk firmalarının yeni alıcılar ile tanışıp uluslararası bağlantılar kurabilmeleri adına 10 Şubat'ta fuar alanında Avrupa'nın değişik ülkelerinden çok sayıda firmanın davet edildiği bir de Kokteyl düzenleyeceklerini açıkladı.

Fuara Kavak'ın yanı sıra Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz ve AKİB'in diğer yönetim kurulu üyeleri Türkiye yaş meyve sebze sektörünün tanıtımına ilişkin faaliyetler gerçekleştirmek üzere sektörü temsilen katılacak.

 

 

http://www.kobiden.com/t

Ekleme Tarihi
08.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türk narenciyesi Berlin'de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız