Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, nişasta bazlı ürünlerin üzerine mutlaka sigara paketlerinde olduğu gibi 'Sağlığa zararlıdır' ibaresinin yazılması gerektiğini ifade etti

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, halkın sağlığı ile oynanmaması için şekerle ilgili yapılan açıklamaların dikkate alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan izleme kurulunun halkı rahatlatacak açıklamalar yapması gerektiğini ifade etti.

 

Bakanlar Kurulunun kotayı yüzde 50'lere kadar yükseltme ve düşürme yetkisine sahip olduğunu belirten Palandöken, ''Ancak bugüne kadar yetkisini yükseltme üzerine kullandı.

 

Bu konuda Danıştayın AB ülkelerinde yüzde 2 olan nişasta bazlı şeker üretim kotasının Türkiye'de sürekli artırılmasının sektörde pancar şekeri aleyhine dengeleri bozduğu gibi pazar payını daraltmaktadır'' değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu durumun stokları artırdığını ifade eden Palandöken, bazı şirketlerin nişasta bazlı şeker için belirlenen kotanın üzerinde üretim yaptığını, bu nedenle üretimle satış arasındaki rakamların farklı olduğunu savunarak, ''Ülkedeki kaçak üretimin yanı sıra, yurt dışından da Türkiye'ye kaçak GDO'lu nişasta bazlı şeker sokuluyor iddiaları cevaplanmalıdır'' ifadesini kullandı.

 

Yetkisi olmayan kişilerce yapılan açıklamaların halkı endişeye sevk ettiğini anlatan Palandöken, ''Piyasada trilyonluk nişasta bazlı şeker var.

 

Elde somut bilgiler yoksa bu tür açıklamalar yapılmamalıdır. Bu tür açıklamalar direkt olarak esnafımızı zan altında bırakmakta'' sözlerini kaydetti.        

 

''NİŞASTA BAZLI ŞEKER MERDİVEN ALTI ÜRETİLİYOR''

 

Obezite, kanser, kalp, böbrek, diyabet, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara neden olduğu için bazı AB ülkelerinde yasaklanan nişasta bazlı şekerin, çocuklar için de büyük tehlike yarattığını belirten Palandöken, nişasta bazlı şekerin denetimsizlik nedeniyle merdiven altı olarak bilinen sağlıksız ortamlarda üretildiğini kaydederek, şunları belirtti:

 

''Kola fabrikaları başta olmak üzere, pek çok reçel ve helva fabrikaları nişasta bazlı şeker kullanılmakta olduğu söylentileri endişelendiriyor. Avrupa'da kişi başına 1,5 kilo düşerken, ülkemizde 6 kilo nişasta bazlı şeker düşmektedir.''

 

Sağlık Bakanlığının konuya önem vermesi gerektiğini belirten Palandöken, tüketiciye satılan gıda ürünleri ile birlikte restoran, pastahane ve büyük yiyecek içecek tedarikçilerine satılan ürünlerde de aynı risklerin geçerli olduğunu belirtti.

 

 

 

 

http://www.haber7.com/

Ekleme Tarihi
12.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 'Nişasta bazlı ürünlerde sigara gibi uyarı olsun'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız