Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Sebze ve meyve fiyatları 22 Mart'ta yürürlüğe girecek Hal Yasası ile yüzde 25 ucuzlayacak. Yasaya göre, artık pazarcı esnafı direkt tarladan ve üreticiden ürün alabilecek. Rusum bedeli ödeyecek olan esnaf, komisyoncuya ödeme yapmak zorunda kalmayacak.

 
Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, geçtiğimiz yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaşan ve altyapı çalışmaları sebebiyle yürürlük tarihi bir yıl ertelenen Hal Yasası'nın 22 Mart'ta yürürlüğe gireceğini söyledi. Çakman, "Artık pazarcı, aracıları devre dışı bırakarak direkt üreticiden, köylüden ürün alabilecek. Bölgece sebze ve meyve fiyatları dengeye oturacak. Hal yasası ile birlikte tüm ürünlerde fiyatlar dengede seyredecek. 22 Mart tarihinden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Tüm toptancı halleri ulusal bir borsa haline gelecek." ifadelerini kullandı.
 
Yeni yasadaki en temel değişikliğin hal kayıt sistemiyle ilgili olduğunu belirten Çakman, "Yeni Hal Yasası'nda pazarcı esnafı direkt üreticiden aldığı ürünün yüzde 2'si miktarında ürünün alındığı yerdeki belediyeye rüsum bedeli ödeyecek. Yıllardır süregelen komisyoncu karı artık tarihe karışıyor. Esnaf, daha ucuza aldığı ürünü daha ucuza tüketiciye yansıtacak." dedi.
 
DENETLEMELERE DE PRİM GELİYOR
 
Hal Yasası ile birlikte Maliye ve belediye ekiplerinin denetimlerinin de sıklaşacağını anlatan TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, aldığı ürünün yüzde 2'lik rüsum bedelini ödemeyen esnafa yüzde 25 oranında ceza kesileceğini söyledi. Çakman, irsaliye ile birlikte seyreden esnafın, taşıdığı ürünün rüsum bedelinin ödeyip ödemediğine ilişkin denetimlerin teşvik edilmesi amacıyla Maliye ve belediye personeline pirim sisteminin geldiğini kaydetti.
 
Prim sistemiyle birlikte denetimlerin artacağını anlatan Çakman, suiistimallerin önüne geçileceğini ve esnafın rüsum bedeli ödemeden üreticiden mal alamayacağını dile getirdi.
 
Hal Yasası ile birlikte sektörün 1995'ten bu yana yürürlükte olan yönetmelikten kurtulacağını vurgulayan Çakman, şunları söyledi: "Yasa en çok vatandaşa yarayacak. Biz esnafımıza hangi ürünün hangi bölgede ucuz olacağını duyuracağız. Esnaf, Antalya'daki bahçeden ürün alıyorsa Antalya Belediyesi'ne rüsum bedeli ödeyecek. Komisyoncular da faaliyetlerine devam edecek, ama artık rekabet geliyor. Bu da vatandaşa yarayacak.

Ekleme Tarihi
13.02.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Hal Yasası yürürlüğe giriyor, sebze meyve fiyatları ucuzlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız