Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

MANİSA - İstanbul Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği'ni bitirdikten sonra 2001 yılında Büyükçekmece'de mobilya mağazası açan  Somalı girişimci Umut Eker, Brezilya'da şirket kurarak, mobilya ihracatı yapmak için girdiği pazarda farklı sektörlere yöneldi. Brezilya'da mobilya imalathanesi açmak isteyen Eker, bugün ülkeye zeytinyağı ihracatı yapıyor ve Türk şirketlerine danışmanlık hizmeti veriyor.

 

Genç girişimci Eker, her zaman bir marka oluşturma çabası içinde olduğunu, Kırmızıbeyaz markasının bu şekilde oluştuğunu söyledi. Mobilya ve ev dekorasyonu ağırlıklı işler yaptıklarını, 2004 yılında mobilya imalatına başladıklarını, 2005 yılında mutfak dolapları showroomunu açtıklarını belirten Eker, 2007 yılında bir imalathane açarak şirketlerini Soma'ya taşındıklarını söyledi.

 

Pazarın potansiyeli tahminlerini aştı

 

Ege Bölgesi'nde KOBİ'lere kişisel mobilya üretimi alanında danışmanlık hizmeti verdiğini dile getiren Eker, 2007 yılında Brezilya fikrinin ortaya çıktığını söyledi. Eker, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı odalardan ve İhracatı Geliştirme Etüd Merkez'nden (İGEME) duyumlar almıştık. 3 yıl boyunca araştırmalar yaptık. Brezilya'nın tahmin ettiğimizden daha gelişmiş bir ekonomiye sahip olduğunu gördük. 2009'un Aralık ayında araştırmalar yapmak için Brezilya'ya gittik. Asıl amacımız bir mobilya üreticisi olarak Brezilya'nın inşaat sektöründe büyük ilerlemeler göstermesi ile beraber ortaya çıkan üretim açığını değerlendirmekti" dedi.

 

Eker, Brezilya'nın 2014 Dünya Kupası ve 2016 Rio Olimpiyatları'na ev sahipliğini yapacağını ve bu pazarda yerlerini almak istediklerini kaydetti. Sadece mobilya için değil, farklı sektörlerde de girişim başlattıklarını söyleyen Eker, Brezilya'da bulunmak isteyen Türk firmalarına hizmet amacı ile dış ticaret ve danışmanlık, mağazacılık ve mobilya üretimi konusunda yatırım yaptıklarını söyledi.

 

Hedef mutfak dolabı imalathanesi kurmak

 

Brezilya'da ilk hedeflerinin hazır mutfak dolapları yapan bir imalathane kurmak olduğunu, sonrasında başka sektörlerde de ilerlemek istediklerini kaydeden Eker, Brezilya'da yaşamaya başladıktan sonra diğer sektörlere de yatırım yapmaya karar verdiklerini belirtti. Eker, "Yıllarca Portekizli, İspanyol, İtalyan firmalar Türk zeytinyağını kendi markaları ile Brezilya pazarına sunmuşlar. Biz de Türkiye'den ilk ve tek olarak 4 aydır Brezilya'ya zeytinyağı getiriyoruz. Ayrıca Brezilya'da Türk ürünleri mağazası açacağız. Çeşitli sektörlerden Türk ürünlerinin yer alacağı bir fuar havasında firmaların standlarının yer alacağı 300- 400 metrekare bir mağaza açmak ve beraberinde her ürün grubu için ayrı ayrı irili ufaklı mağazalar açarak markalaşmak istedik. Bu yönde ikinci firmamızı da kurduk. En kısa sürede ilk mağazamızı zeytinyağı ürünleri üzerine sonrasında kuruyemiş ve çay ürünleri üzerine açmak istiyoruz. Sonrasında ise tekstil, inşaat, makine ve benzeri endüstriyel ürünlerin yer alacağı geniş kapsamlı Türk ürünleri mağazamızı açacağız. Bu fikirlerimizin hepsi için kapımız tüm Türk firmalarına açık. Amacım Türk ürünlerinin gerçek anlamda Brezilya'da birinci elden pazara sunulması" dedi.

 

Pazarı tanımak için 5 ay Brezilya'da yaşadı

 

Ülkeyi tanımak, yaşam tarzını anlayabilmek için 2010 yılının başından itibaren Brezilya'da kaldığına ve bu dönemde ülkeyi tanıma fırsatı bulduğuna dikkat çeken Eker, Brezilya'da karşılarına çok bürokratik ve ciddi çalışma prensipleri olan ancak büyük bir potansiyel barındıran bir pazar çıktığını belirtti. Eker, "Ticari yatırımda bulunma amacıyla başlayan çalışmamızda, iş yeri açma vizesini almamız başvurudan sonra 8 ay sürdü. Burada kalmaya başlayınca çok büyük bir tüketim toplumuna dayalı bir pazar gördük. Nerdeyse Avrupa, Rusya ve Suudi Arabistan pazarlarından çok daha büyük" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
15.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sambacılara zeytinyağı satıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız