Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Haziran 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKKB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, 2011 yılında 600 milyon lirası hayvancılık sektörüne olmak üzere toplam 3,1 milyar lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini söyledi. Teke, Torba Yasa ile çiftçileri bir müjdenin de beklediğini ifade etti.

 

Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, yaptığı değerlendirmede kurumun 2010 yılı faaliyetlerini, 2011 yılına yönelik hedefleri paylaştı.

Türkiye genelinde bin 791 kooperatif, 105 hizmet bürosu, 16 bölge birliği ve merkez birliği ile 1,1 milyon çiftçi ortağa hizmet verdiklerini anlatan Teke, 2002 yılında Türkiye genelinde 302 milyon lira kredi kullandırılırken, 2010 yılında bu rakamın 2,65 milyar liraya çıktığını bildirdi.

2002'den bu yana ise 5 milyon 200 bin çiftçiye toplam 12,5 milyar lira kredi kullandırdıklarını kaydeden Teke, bunun 9,5 milyar lirasının düşük faizli olduğunu söyledi.

2011 yılında 600 milyon lirası hayvancılık sektörüne olmak üzere toplam 3,1 miyar lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini ifade eden İlhami Teke, bölge birliklerinin 60 bin lira olan kredi verme yetkisinin de bu yıl 120 bin liraya çıkarıldığını kaydetti.

 

KREDİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

İndirimli kredilerde yıllık faiz oranının yüzde 5, 5 yıl vadede ise yüzde sıfır olduğunu kaydeden Teke, kredilerin geri dönüş oranının geçen yıl yüzde 95 düzeyine ulaştığını, 2010 yılı itibariyle de kefilsiz kredi uygulamasına başlandığını hatırlattı.

Teke, ''Bugün Tarım Kredi kooperatiflerinin herhangi bir banka ya da finans kurumuna borcu yok. Özel ve kamu bankaları nezdinde kredibilitesi 1,5 milyar lira'' dedi.

4876 sayılı Kanun ile 587 bin 966 çiftçinin borçlarının yeniden yapılandırılmasının sağlandığını anlatan Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, 5330 sayılı teşkilat kanununda yapılan değişikliklerle de Tarım Kredi Kooperatiflerinin daha demokratik ve özerk hale getirildiğini bildirdi.

Teke, 2010 yılında 1 milyon 127 bin ton gübre, 199 milyon litre motorin ve 315 bin ton yem dağıtıldığını, ayrıca 85 bin ton sertifikalı tohumluğun çiftçilere ulaştırıldığını, 225 bin ton ortak ürün alımı gerçekleştirildiğini, ortak ürünlerinin hiper marketlerde satılmasının sağlandığını ve geçen yıl 2 milyar 36 milyon liralık satış yapıldığını anlattı.

 

TORBA YASA İLE 54 BİN ORTAĞIN KEFALETİ KALKACAK

2004 yılından önce kredi kullanan ortakların, kendi borçlarını ödeyen kefillerin kefaletinin ''Torba Yasa'' ile ortadan kaldırılacağını belirten Teke, ''Bu durumda olan 54 bin ortağın kefaleti sona erecek ve Tarım Kredi imkanlarına yeniden kavuşacaklar'' diye konuştu.

Bir gazetede Dünya Bankası uzmanının ''iyi ki IMF ile anlaşmadınız'' şeklinde bir demecini okuduğunu aktaran Teke, ''2000'li yıllarda Dünya Bankası uzmanlarının Tarım Kredi ile ilgili raporları geldi. İyi ki o gün o kurumun uzmanlarının anlayışını dikkate alarak bu kurumu tasfiye etmedik, bunun için mutluyuz. Türkiye'deki duruşun yerli duruş olması hem kurumlarımız hem de Türkiye açısından ciddi bir kazanım olmuştur'' dedi.

 

HAYVAN İTHALATI

İlhami Teke, hayvan ithalatı konusunda, besi materyallerinin Türkiye'de üretilmesinin önemli olduğunu bu nedenle çiftçilere destek verdiklerini söyledi.

Hayvancılıkla ilgili destekler artınca Türkiye'de sektörle ilgili olsun olmasın çantayı eline alanın hayvan ithalatı yapmak üzere Macaristan'a, Bulgaristan'a, ABD'ye, Avustralya'ya gittiğini kaydeden Teke, ''İnanın orada daha önce bin dolara tedarik ettiğimiz bir damızlık materyali 2 bin dolara ya da bin avroya tedarik ettiğimiz bir gebe hayvanın fiyatı da 2 bin avroya çıktı. O Bakımdan biz köklü bir çözümle bunun üstesinden gelineceğini biliyoruz ve üretim merkezleri oluşturmak için gayret ediyoruz, bu konuda planlamalar yapıyoruz'' dedi.

Kayseri'deki damızlık üretme çiftliğinde şu anda günlük 45 kilogram süt veren inekler bulunduğunu kaydeden Teke, bu çiftliğin benzerini Kastamonu'da, Trakya'da, Mersin'de ve İzmir'de de planladıklarını bildirdi.

Türkiye'de 2007-2008 yılında tarım sektörünün ciddi bir kuraklık kriziyle karşı karşıya kaldığını ve o yıllarda süt fiyatları düştüğü için 1 milyona yakın süt ineğinin kesildiğini belirten Teke, 1 milyon dişi materyal kesilince sıkıntılar başladığını söyledi.

Bu sorunun çözümü için hayvancılık desteklerinin kesintisiz devam etmesi gerektiğini dile getiren İlhami Teke, ''Dışarıdan et getirerek fiyatlar baskı altına alabilirsiniz, ama ne kadar getireceksiniz. Burada üretmediğiniz etin ve sütün karşılığında başka ülkelerin çiftçilerine destek vermekle karşı karşıya kalıyorsunuz. Son yıllarda et ithalatından ciddi bir kaynak yurt dışına çıktı. Yerli üretimin teşvik edilmesi kaçınılmazdır. Bu konuda Tarım Bakanlığı da işin farkındadır ve gerekli çalışmaları yapmaktadırlar. Özellikle bu konudaki desteklerin son dönemde arttığını görüyoruz.'' dedi.

 

 

 

http://www.flasgazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
17.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçiye 3.1 Milyar Lira Kredi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

niyazi alagöz 17.02.2011
besici

besiçilik içinde kiredi verdiler canli danayi zam şampiyonu yapdilar ve şu anda besiçiler hepsi zarardadir hemde 40 ile 50 milyon tl zararda kiredi çekenlerin ev ve işyerleri giddi ayni şekikde yemde zam sampiyonu her hafda zam et ise içler açisi kimse almiyor tek kelime ile tarim bakanina helal olsun bu başarisi için