Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Endüstriyel balıkçılıktan dolayı balık sayısındaki azalmanın önüne geçebilmek adına "Seninki kaç santim?" kampanyasını başlatan Greenpeace, Tarım Bakanlığı'nın gündemine konuyu getirmiş olsa da tedbiri elden bırakmıyor. Bakanlığın geri adım attığını söylemenin henüz erken olacağını belirten Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, "2070 kişinin doğrudan bakanlığı aradığı 'kırmızı telefon' eylemi ile  avlanma boyları konusu, haziranda yapılacak tebliğ istişare kurulu toplantısının gündemine alınmış oldu. Ancak bundan sonra değişikliklerin bilimsel veriler ışığında gerçekleştirilmesi gerekir" dedi.

Balıkçıların gerekli değişiklikleri yapabilmesi için devlet desteğinin şart olduğunu kaydeden Dökmecibaşı, "Avlanma boylarının bilimsel verilere dayanarak yeniden düzenlenmesi, asıl uzun vadeli hedefimiz olan sürdürülebilir balıkçılık politikalarının geliştirilmesinin ilk adımı" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü, "Türkiye'de balıkçılık konusundaki en büyük sıkıntı balıkçılık politikasının olmaması. Su ürünleri tebliği korumaya dayalı bir anlayıştan gitgide uzaklaşıyor. Tebliğde varolan kabul edilebilir veya işe yarar maddeler ise zaten uygulama ve denetim eksikliği nedeniyle geçersiz durumda."

'Potansiyel değerlendirilmiyor'

Önümüzdeki yıldan başlayarak 2016 yılını da kapsayan yeni 4 yıllık 'tebliğ'in önemine dikkat çeken Dökmecibaşı, "4 yıl boyunca oradaki kararlar uygulanacak, dolayısıyla pek çok türün stoklarının iyileştirilmesi adına tehlike başlayacak. Çünkü avlanma boyları, sürdürülebilir balıkçılığın ilk adımı ve bunu bile gerçekleştiremeyen bir bakanlık balıkçılığını ve denizlerin sürdürülebilirliğini önemsemiyor demektir" yorumunu yaptı.

Türkiye'nin mevcut balık potansiyelini doğru değerlendirebilmek için daha çok avlanmak yerine, balık stoklarını değerlendirmesini gerektiğini belirten Dökmecibaşı, "Türkiye'deki balıkçılığın yüzde 70'ini oluşturan hamsinin çoğu, balık unu fabrikalarına verilerek ziyan ediliyor, hamsinin boyu yasal boy olan 9 santimin altına iyice düşüyor. Böyle bir tablo varken, potansiyelin doğru değerlendirilmesinden söz edilemez" dedi.

Denizlerdeki balık stokunun yüzde 60'ı bitti

Greenpeace, "Seninki kaç santim?" kampanyasına ilişkin bakanlığın avlanabilir izni verdiği balıkların, henüz üremeye fırsat bulamamış yavru balıklar olduğunu savunuyor. Ölçülerin deniz bilimcilerinin verdiği ölçülerden tamamen farklı olduğunu öne süren Greenpeace, şimdiden denizlerdeki balık stoklarının yüzde 60'ının bittiğini, bu hızla avlanmaya devam edildiği takdirde 2050'de dünyadaki balık stoklarının tükeneceğini söylüyor.

Deniz Limanı Şube Müdürlüğü de destek veriyor

"Seninki kaç santim?" kampanyası dahilinde bakanlığa 5 bin kısa  mesaj gönderilirken, "kırmızı telefon" hattından 2 bin 70 arama yapıldı. Kampanyaya yanıt verenler arasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü de bulunuyor. Müdürlük, özellikle İstanbul liman sahası içinde su ürünleri kanununa aykırı avlanmaların engellenmesi için çalışma başlattı.

Avlanan kefal sayısı 2 bin tona kalkan sayısı ise 383 tona geriledi

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) 2009 verilerine göre, 2000 yılından bu yana "avlanan deniz balıkları" miktarı bir hayli değişti. Verilerde en fazla göze çarpan azalma ise kefal ve kalkan balığında. Kefal 9 yıl içinde 27 bin tondan, 2 bin 987 tona düşerken, kalkan ise 2 bin 700 tondan, 383 tona geriledi.

Türkiye'de avlanan balık sayısı

2000: 441 bin 690  ton

2001: 465 bin 180 ton

2002: 493 bin 446 ton

2003: 416 bin 126 ton

2004: 456 bin 752 ton

2005: 334 bin 248 ton

2006: 409 bin 945 ton

2007: 518 bin 201 ton

2008: 395 bin 660 ton

2009: 380 bin 865 ton

2010: -

Not: TÜİK 2010 istatistikleri henüz yayınlanmadı

 

http://www.kobiden.com/bakanlik-avlanacak-baligin-boyunu-gundemine-aldi_10056_haber.html

Ekleme Tarihi
25.02.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Bakanlık, avlanacak balığın boyunu gündemine aldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız