İSTANBUL - Önceki gün meclisten geçen 'Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu Kurucu Anlaşması', helal gıda sertifikalandırma piyasasını da hareketlendirdi.
Bugüne kadar sadece ihracata dönük ürünlere 'helal gıda' sertifikası veren kuruluşlar, yeni yasa ile birlikte etiket kanundaki olası değişiklik ile iç piyasaya dönük sertifika vermeyi planlıyor. Türkiye, şu anda tüm dünyada 850 milyar dolara ulaşan helal gıda pazarının yüzde 1'ini elinde bulunduruyor. Önümüzdeki günlerde etiket kanunundaki olası bir değişim ile iç piyasada helal gıda ürünlerinde bir patlama yaşanabileceğini belirten yetkililer, pazarın 50 milyar dolara ulaşabileceğine dikkat çekiyor.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği Başkanı Hüseyin Büyüküzer, önümüzdeki günlerde iç piyasada ciddi bir hareketlilik beklediklerini aktardı. Şu anda Gıda Kodeksi'ne göre bu alandaki sertifikalandırmanın devlet ve özel sektör eliyle yapılabileceğine işaret eden Büyüküzer, yaklaşık 1 ay önce Tarım Bakanlığı'na yetkilendirme konusunda başvuruda bulunduklarını anlattı. Etiket kanununda Tarım Bakanlığı'nın izin verdiği bilgiler dışında ürün etiketlerinde yer alan bilgi ve logolara para cezası uygulandığını kaydeden Büyüzer, meclisten geçen son yasa ile bu kanunlarda da bir değişiklik beklediklerini dile getirdi. Büyüküzer, iç piyasada helal gıda logo ve sertifika çalışmalarına izin verilmesi durumunda pazarın 50 milyar dolara ulaşabileceğine dikkat çekerek, "Prensip olarak biz bu sistemin bir an evvel Türkiye'ye de gelmesini talep ediyorduk. Çünkü bütün ülkelerde bu bekleniyor ve talep ediliyor. Türkiye'nin büyük bir ihracat potansiyeli var. Bugün 850 milyar dolarlık bir helal gıda sektörü var tüm dünyada. Tüm helal ürünlerinde ise pazar 2 trilyon dolardır. Türkiye, bu 850 milyar dolarlık pazardan yüzde 1 bile alamıyor. Bu çok küçük bir pazar. Aşağı yukarı 130 milyar dolarlık ihracat potansiyelimiz var. 50 milyar dolar Türkiye ciddi bir çalışma yapabilirse kazanabilir. Avrupa 70 milyar dolar bekliyor. Sade ve Fransa 7,5 milyar dolarlık bir pazar var ki orada yaşayan Müslüman sayısı belli" bilgilerini verdi.
110 firmada 2-3 milyon dolara ulaştık
Şu anda 110 firmaya ihracata dönük sertifika verdiklerini kaydeden Büyüküzer, yaklaşık 2-3 milyon dolarlık bir helal gıda pazarı yarattıklarını belirtti. Sertifika alan şirketlerin ihracatta da büyük rahatlık yaşadıklarını aktaran Büyüküzer, " Sertifika verdiğiniz zaman Irak'a Suriye'ye Malezya'ya, Suudi Arabistan'a ürünlerini çok rahat bir şekilde yolladıklarını söylüyorlar. En komplike sertifikalama çalışmasında dahi 3 bin TL'yi geçmiyor fiyat. Bin 500- 3 bin TL KDV şeklinde bir ücret oluşuyor" dedi.
Helal kozmetik revaçta
Büyüküzer gıda dışında kozmetik ürünlerinde de helal anlayışının gelişmekte olduğuna dikkat çekti. Bugün Isparta'da gül ürünleri ile ilgili önemli bir kozmetik pazarının oluştuğunu anlatan Büyüküzer, bu ürünlerin hala İslam ülkelerine ihraç edilemediğini, ancak ciddi bir potansiyel olduğuna işaret etti.
Destekte islam hukukuna uygunluk şartı aranacak
TBMM geçtiğimiz günlerde İslam kurallarına uygun işletmelerin teşvik edilmesini üretimin denetlenmesini ve anlaşmazlıkların İslam Hukukuna göre çözümlenmesini öngören "Özel Sektörün Geliştirilmesi İslam Kurumu Kurucu Anlaşması'nı kabul etti. Anlaşmaya göre İslami Özel Sektörün Geliştirilmesi Kurumu, isteyen şirketleri finansal ve teknik yönden destekleyecek. Ancak bu şirketlerin yatırımında islam hukukuna uygunluk şartı aranacak. 19 Nisan 2010'da TBMM'ye sevk edilen anlaşmanın uygun bulunduğuna ilişkin tasarı önceki gün yasalaştı. Türkiye anlaşmada İslam hukukunun geçerli olacağına ilişkin hükümlerine karşı, "Anayasamız, kanunlarımız ve bağlı olduğumuz anlaşma hükümlerinin saklı olması kaydıyla" denilerek bir çekince de koydu.
Helal ticaretin yüzde 80'i Müslüman olmayan ülkelerden
.Helal endüstrisi uzmanları, tüm helal gıdalar ve gıda harici ürün ve hizmetlerden oluşan küresel helal piyasasının hacminin yıllık 1,2 trilyon dolar ile 2 trilyon dolar arasında değiştiğini ifade ediyor. Dünyada helal ürünlere olan talep sadece Müslüman tüketicilerden gelmiyor.
.Dünyada helal ticaretin yüzde 80'i Müslüman olmayan ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor.
.Bu ülkeler helal damgasını kendi ekonomik menfaatleri için kullanarak dünyadaki en büyük helal ürün ihracatçısı haline geldi. Batı'da en büyük helal tedarikçileri arasında Amerika, Kanada, Brezilya, Yeni Zelanda ve Avustralya; doğuda ise Tayland, Malezya, Filipinler, Endonezya, Singapur ve Hindistan sayılıyor.
http://www.kobiden.com/ |