Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dünya’nın en büyük organik fuarı’nda Türkiye şovu 

AYDIN (İHA) - Organik sektörde dünyanın lider fuarı olan “BioFach” 22. yılında yine yoğun bir ilgiyle karşılandı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile fuara katılan 20 Türk firması başarılı bir tanıtım gerçekleştirdi.

Aralarında Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in de bulunduğu 100’ün üzerinde uluslararası tarım siyasetçisinin ziyareti ise oldukça dikkat çekiciydi.

Almanya’nın Nürnberg kentinde 16-19 Şubat 2011 tarihleri arasında düzenlenen BioFach 2011 Dünya Organik Ticaret Fuarında (World Organic Trade Fair) Türk firmaları tarafından başta organik kuru kayısı, üzüm ve incir gibi organik kuru meyvelerimiz olmak üzere, kuru bakliyat, fındık, fıstık, badem, zeytin ve zeytinyağı, kuru domates ve domates konsantresi, konserve ve salamura meyve ve sebzeler, yağlı tohumlar, hububat, meyve suyu ve konsantresi, yarı kuru sebzeler, dondurulmuş sebze ve meyveler, meyve suları, un gibi belli başlı gıda ürünleri sergilendi.

Fuarın düzenlendiği 4 gün boyunca Türkiye pavyonunda yer alan firmalarımız aralarında Uzak Doğulu firmalarında bulunduğu alıcıların yoğun ilgi ve talepleri ile karşılaştığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, “Fuarda “Sağlıklı Beslenen Çocuk / Türk Organik Gıda Ürünleri” konulu tanıtım etkinlikleri yürütüldü” diye konuştu.

Türkiye Standı’nda yeralan Türk Lokantasında, Türk organik ürünleri ile hazırlanmış zengin bir menü eşliğinde geleneksel Türk mutfağının tanıtıldığını anlatan Alper, şöyle konuştu: “BioFach’ta mutfağımız tanıtıldı, yemeklerimiz dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılaştı.”

Fuarda organik normlara uygun olarak üretilen her türlü gıda, ekolojik tekstil ve hazır giyim, mobilya, dekorasyon malzemeleri, kağıt ve kağıt ürünleri, bahçe ürünleri, tarımsal ve hayvansal ürünler, deri, takı-mücevherat, el işleri, hediyelik eşyalar, müzik enstrümanları gibi ürünler sergilenirken başta Almanya olmak üzere; belli başlı Avrupa ülkeleri, ABD, Japonya, Güney Afrika, Hindistan, Endonezya gibi dünyanın birçok ülkesinden 45 bine yakın ziyaretçi geldi.

Suriye’de devlet kontrolünde yürütülen zorunlu organik tarım politikasının ardından Hindistan’da Sikkim Bölgesinde başlayan organik tarım uygulamaları nedeniyle Hindistan BioFach 2011’de çok daha geniş bir katılım gerçekleştirdi. BioFach 2012’de Hindistan yılın ülkesi olarak yeralacağı açıklandı.

Fuarda, yaklaşık 8500 kişinin katıldığı toplam 150’nin üzerindeki konferans ve seminerler arasında GAP Bölgemizdeki Organik Tarım uygulamaları hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı bir seminerde yeraldı. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atilla Ertem konuyla ilgili katılımcılara sunum yaptı.

1930’lardan başlayarak dünya çapında giderek yaygınlaşan organik üretimin, 1980’lerde kazandığı ticari boyutun ülkemize yansıması sonucu 1985-86 yıllarında ülkemizde başlayan organik tarımın ihracatımıza katkısı değerlendirilerek organik ürünler konusunda dünyanın en büyük fuarı olan BioFach’a 1998’den bu yana Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince Türkiye Ulusal Katılım Organizasyonu düzenleniyor. BioFach’a bu yıl 20 Türk firması katılırken, dünya genelinde 71 ülkeden 2544 firma iştirak etti. Katılımcı ülkeler arasında ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri yeralırken, Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika’dan da her sene artan sayıda katılım gerçekleşiyor.

ORGANİK ALT YAPIMIZI OLUŞTURDUK ATAĞA GEÇMEYE HAZIRIZ

Türkiye’nin yıllardır organik tarım üretimi yaptığını ve organik ürünlerimizin uzunca süredir BioFach Dünya Organik Ticaret Fuarı’nda sergilendiğini ancak organik tarımın Avrupa’ya açılımının henüz yeni olduğunu ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper Türkiye’nin dört mevsimiyle, toprak yapısıyla her türlü tarım ürününü üretmeye müsait olduğunu, yıllardır doğal ortamlarda katkı maddesi olmadan üretim yaptığını ancak Avrupa pazarında henüz yeni olduğunu söyledi.

Amaçlarının Türk firmalarının eski müşterileri ile ilişkilerini pekiştirmek yeni müşteriler kazanmasına aracılık etmek olduğunu belirten Alper, “Fuarda tanıtımı yapılan belli başlı ürünler incelendiğinde, Türkiye’den sergilenen ürünlerin çeşitliğinin de arttırılması gerektiği, organik ürün pazarının dünya genelinde gelişme sağlanabilecek bir pazar olduğu, özellikle organik balık, donmuş-yarı kurutulmuş sebze ve meyveler, organik şarap, bira, hazır giyim ve kozmetik ürünlere yönelik taleplerin de değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Fuar katılımları pek çok yararının yanı sıra sektördeki eksikliklerimizi tespit etmeye olanak sağlaması ve ayrıca üretimi ve ihracatı yapılan çok özel ürünlerimizin de tanıtmasını sağlaması bakımından önem arzetmektedir” diye konuştu.

AMACIMIZ BIOFACH’TA YILIN ÜLKESİ OLMAK

Organik ürünler pazarının dünya genelinde göstereceği ivme paralelinde önümüzdeki 4-5 yıllık dönem içerisinde Türkiye’den fuara katılan firma sayısının ve sergi alanının arttırılmasını amaçladıklarını ve çalışmalarını bu noktada yoğunlaştırdıklarını vurgulayan Alper, “En az 45-50 firma ile BioFach’a katılarak ülkemizin organik ürün üretiminde geldiği noktayı dünyaya tanıtabilmek istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha büyük alanlarda daha etkili ve geniş tanıtım atağı ile BioFach Organik Fuarı’nda unutulmayan yıllar arasında yer almayı hedefliyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

 

Ekleme Tarihi
25.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Dünya’nın en büyük organik fuarı’nda Türkiye şovu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız