KONYA - Alternatif Veterinerlik Genel Müdürü Hasan Konya, hayvancılık sektöründeki gelişmelere paralel yatırım yapan firmalarının, 2012 yılında kapasite artışına gideceğini açıkladı.
Kapasite artışı için önümüzdeki yıl tesislerine, 20 milyon dolar tutarında yatırım yapacakları bilgisini veren Konya, “Bu yılın hayvancılık sektörü açısından kötü geçeceğini öngörüyoruz. Bu yüzden kapasite artışına önümüzdeki yıl yapacağız” diye konuştu. Firmalarının yumurta ve süt üretimi başta olmak üzere, veteriner ilaçları, aşı, civciv, yem ve yem katkı maddeleri, danışmanlık hizmetleri, rasyon, yarka yetiştiriciliği ve kanatlı gübre ürettiğini anımsatan Konya, “Şirketimizin ana faaliyet konusu olan yumurta üretimi ise 2010 yılında günlük 160 bin adet, haftalık 1 milyon 120 bin adet, aylık 4 milyon 800 bin adet , yıllık 60 milyon adet olarak gerçekleşti”dedi.
Firmalarının 1998 yılında, Alternatif Veteriner Polikliniği adıyla, üç kardeşin ortaklığında kurulduğunu hatırlatan Hasan Konya, 2002 yılıyla birlikte yumurta üretmeye başladıklarını vurguladı. Konya, “Kanatlı sektörüne danışmanlık hizmeti, yem rasyonu, yem katkı maddesi, yarka yetiştiriciliği, aşı ve gaga uygulamaları gibi alternatif hizmetler sunan Alternatif Veterinerlik, 2002 yılında 10 bin adet yumurtlayan tavukla kiralık bir çiftlikte yumurta üreticiliğine başladık. Firma olarak sektördeki gelişmeleri sürekli takip ediyoruz. Bugün itibariyle nitelikli yumurta üretimi, markalaşma ve yeni pazarlama stratejileri üzerine yatırım yapıyoruz” şeklinde konuştu. Firmalarının kendi üretimlerinin yüzde 20’si ile dışarıdan satın almış olduğu yumurtalarla birlikte haftada beş tır ihracat gerçekleştirdiği bilgisini de veren Konya, faaliyet alanlarının tümünde iddialı olduklarının altını çizdi.
“Sektör kontrolsüz büyüyor”
Yumurta sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Alternatif Veterinerlik Genel Müdürü Hasan Konya, Türkiye’de sektörün kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü aktardı. Konya, son yıllarda Türkiye’de kişi başına düşen yumurta tüketiminin arttığını, ihracatta da önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, şunları kaydetti: “Bu olumlu gelişmelere karşın sektörümüzün kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucunda küçük ölçekli işletmelerin ürettiği ürünü pazarlaması giderek zorlaşıyor. Yine AB’ye uyum sürecinde çıkarılan mevzuatlar, orta ve küçük ölçekli işletmeleri sıkıntılı bir duruma sokuyor. Bu mevzuatlarla işletmelerin maliyetleri artacak. Ürünün pazarlanması daha da zorlaşacak. Bu noktada firmalar iç tüketimi arttırmak için yumurta tanıtım çalışmaları yapmalı. Buna ilave ileri işlenmiş yumurta ürünlerinin geliştirilmesi ve ihracat için yeni pazar arayışlarının sürdürülmesi gerekiyor.”