Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Haziran 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bakan Eker: Tarım Kredi Kooperatifleri Bugün Tarımda Bir Güç Haline Geldi 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katılarak bir konuşma yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bir zamanlar Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşların kapatılması yönünde tavsiye raporları düzenlediği tarım kredi kooperatiflerinin, bugün tarımda bir güç haline geldiğini söyledi.

 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Toplantı Salonu’nda yapıldı.

 

Toplantıya Bakan Eker’in yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, milletvekilleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birlik yöneticileri, Kooperatif üyesi üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Toplantının açılışında bir konuşma yapanTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1,3 milyondan fazla üyesinin bulunduğunu, ortalama her 4 çiftçiden birinin kooperatif üyesi olduğunu söyledi. Bakan Eker, yanlış politikalar sonucunda kredi kullandıramaz ve işlevsiz hale gelen bu kooperatiflerin hükümetleri döneminde izlenen doğru politika, strateji ve alınan önlemler sayesinde, bugün tarımda çok farlı bir konuma ulaştığını anlattı. ''Torba'' yasa olarak adlandırılan düzenleme ile 54 bin çiftçinin müteselsil kefalet nedeniyle yaşadığı borç sorununun çözüldüğünü hatırlatan Bakan Eker, Tarım kredi kooperatiflerinin yeniden yapılandırılması, demokratik ve özerk yapıya kavuşturulması, üyelerden alacak sorunlarının çözümü için 4 yasal düzenleme yapıldığını kaydetti. Bakan Eker, bu düzenlemeler ve hükümet desteği sayesinde, 2002-2010 döneminde, kullandırılan kredi miktarının 300 milyon liradan 2,6 milyar liraya yükseldiğini, faizlerin yüzde 69'lardan yüzde 0 ila yüzde 5 seviyelerine, geri dönmeyen kredi oranının da yüzde 62'den yüzde 2 ila yüzde 3'lere gerilediğini söyledi.

 

Tarım kredinin iştirakleri arasında bulunan GÜBRETAŞ'ın Türkiye'nin en büyük 70 sanayi tesisi arasında bulunduğuna işaret eden Bakan Eker, bunun ve kullanılan kredi miktarındaki artış ile kredilerde tahsilat oranının yükselmesinin, Türk çiftçisinin ulaştığı gücü gösterdiğini ifade etti. Tarım kredi kooperatiflerinin kullandırdığı krediler yanında, çiftçiye girdi ve eğitim desteği de verdiğini, bu amaçla çoğu mühendis 2 bin 113 yeni istihdam sağladığını belirten Eker, kurumu getirdikleri seviye dolayısıyla yönetime teşekkür etti. ''Tarım sektörünün popülizmin gırla gittiği bir alan'' olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, ''Tarım, 'O kaç veriyorsa ben daha fazlasını veririm'in uygulama alanı. Bunu söyleyenlerin Türk tarımına bir fayda sağlamadığını, tarımı olması gereken yere taşımadığını Türk çiftçisi biliyor. Gerçekçi, modern, uygulanabilir tarım politikaları gerekiyordu, biz bunu yaptık. Kim ne derse desin, Türk tarımı geriye değil, ileriye gidiyor. Dünya Bankası ve FAO raporlarına göre, Türkiye, Avrupa'nın en büyük tarım üreticisi Fransa, İtalya ve İspanya gibi 3 ülkesini geride bırakarak, 2008'de, tarımsal üretimde 11. sıradan 8. sıraya yükseldi. Üretim alanları genişlemediği halde, üretim değeri arttı. Bunu, toprağa değil, üretime destek vererek sağladık, destekleri artırdık. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında 3 bin tarımsal sanayi tesisi tamamlandı. Bunun için 560 milyon lira hibe desteği verdik ve böylece 1,1 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi. Makine-ekipman desteği olarak 78 bin projeye 350 milyon lira hibe ödendi. Kooperatiflere 1 milyar 550 milyon lira destek sağlandı. Türk tarımına kim ne kadar hizmet etmiş, kim ne vermiş, kim imkanları artırmış. Kayıtlar ortada. Bazılarının 2023'te yapacağız dediği toplulaştırmayı, biz o tarihten önce bitirmiş olacağız. Biz bunları, çiftçiden aldığımız destek, sevgi ve dua ile yapıyoruz. Hedefimiz; Türk tarımını daha üst sıralara taşımak. Bunun için çiftçinin desteğine, sevgisine ve duasına ihtiyaç var.'' Dedi.

 

Tarım desteklerinin artık yılın ilk aylarında ödendiğini, haziran ayının sonuna kadar, bu yılki 6,7 milyar liralık desteğin 6 milyar lirasının ödenmiş olacağını anlatan Bakan Eker, geçen yıl uygulamaya konulan sıfır faizli hayvancılık kredisinden 48 bin 800 çiftçinin yararlandığını ve 3,6 milyar lira tutarında kullanım olduğunu, yeni uygulama tebliğinin bir hafta içinde yayımlanacağını bildirdi.

 

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke ise yaptığı konuşmada Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin ''iyi işleyen bir organizasyon ve gururlandıracak projelerin sahibi bir kurum'' haline geldiğini belirtti. Kurumu daha ileri götürmek için 2023 yılı stratejisi belirlendiğini açıklayan Teke, 2023'de 17 milyar lira kredi hacmi, 10 milyar varlık değeri ve yüzde 25 pazar payı hedeflediklerini bildirdi. Türkiye'nin bir kooperatifler bankasına ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Teke, kooperatifçilik sektörünün Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) da temsil edilmesini istedi.

 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım da faaliyetleri hakkında bilgi verirken, üye başına verilen kredi miktarının geçen yıl 250 bin liraya yükseltildiği, faizlerin yüzde 0.5 düzeyine düşürüldüğünü, kredilerde geri dönüş oranının yüzde 95'in üzerine çıktığını, toplam kredi hacminin 2,7 milyar liraya, krediler içinde öz kaynağın oranının da yüzde 80'e ulaştığını söyledi. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, piyasa değeri 2 milyar lira olan 28 şirketi bulunduğunu, bunların sermayelerinin toplamının 350 milyon lira olduğunu anlatan Yıldırım, iştiraklerden GÜBRETAŞ'ın, son 2 yıldır 1,5 milyon ton ile satış rekorları kırdığını, borsa değerinin de 1,5 milyar liraya ulaştığını, İran'da satın aldıkları doğalgaz tesislerinde üretilen gübrenin, Türkiye’ye ulaştırılarak bu hafta içinde satışa başlanacağını bildirdi.

 

Konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Teke ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım tarafından genel kurula katılımından dolayı birer hatıra şilti takdim edildi.

 

Bakan Eker, toplantı çıkışında kooperatif üyesi üreticilerle bir süre sohbet etme fırsatı da buldu.

 

,

 

 

 

 

 

 

 

http://www.tarim.gov.tr/

Ekleme Tarihi
04.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bakan Eker: Tarım Kredi Kooperatifleri Bugün Tarımda Bir Güç Haline Geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız