Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Her yıl yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Konya'da, süneyle mücadele çalışmaları çerçevesinde bu yıl doğaya 8 milyon yararlı böcek salınması planlanıyor.

Konya- Konya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Dr. Celal Yıldız, bu yıl içinde bulunduğumuz Mart ayı sonlarında kışlak adı verilen dağlarda süneleri toplayacaklarını söyledi.

 

Yaklaşık 1 ay süren bu çalışmalarda 20-30 kişiden oluşan ekibin günde 10 bine yakın süne ergini toplayacağını ifade eden Yıldız, hava şartlarının uygun olduğu günlerde yapılan bu 1 aylık çalışma sonunda 150 bine yakın süne ergini toplayarak, bunları laboratuvar ortamında beslemeye başlayacaklarını belirtti.

 

Yıldız, daha sonra laboratuvarda uygun sıcaklık ve nem ortamında çiftleştirilip yumurta vermeleri sağlanan sünelerden elde edilen yumurtaların da parazitleneceğini, yumurtadan çıkan parazitoitlerin Nisan-Mayıs aylarında buğday tarlarına salınacağını bildirdi.

 

Süne emgi oranı yüzde 17e düştü

 

Geçen yıl yaklaşık 3 milyon 750 bin adet parazitoit salındığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

''Geçen yıl yürüttüğümüz biyolojik ve kimyasal mücadeleler sayesinde süne emgi oranımız 2010 yılında yüzde 1 olarak gerçekleşti. Süne emgi oranı yüzde 3,5 ve üzerine çıktığı zaman ürün yemlik olarak değerlendiriliyor. Bu durumda hem çifti hem de ülke ekonomisi büyük zarar görüyor. Bu yıl emgi oranı düşük olunca çiftçi de önemli kazanımlar sağladı. Yemlik ürünler ile ekmeklik ürünler arasında ton başına 50-60 lira fark ediyor. Yani bu yıl süne emgi oranı düştüğü için çiftçinin ton başına 50-60 lira karı oldu.''

Bu yıl da 3 milyona yakın yararlı böceği salacaklarını anlatan Yıldız, yüzde 60-70 olan yumurtadan çıkan parazitoit oranını, bu yıl yüzde 70-80'lere çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

 

Yıldız, yine her yıl Mart ayı sonlarında kışlak adı verdikleri 25 farklı bölgelerde süne sürvey çalışmaları yaptıklarını dile getirerek, ''Bu çalışmalarda metrekarede ne kadar süne olduğu tespit ediyoruz ve önceki yıllarla kıyaslıyoruz. Alınan sonuca göre de gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. 2003-2004 yılında kışlaklardaki süne ortalaması metrekarede 70-80 iken 2010 yılında bu rakam 32'lere kadar düştü. Bu da başarılı çalışmalarımızın bir neticesidir'' diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
05.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Süneye karşı 3 milyon yararlı böcek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız