Uluslararası Para Fonu (IMF) rekor düzeydeki küresel gıda fiyatlarının, arz kaygılarını giderecek gerekli üretimin yapılmasının yıllar alacak olması nedeniyle yüksek kalmaya devam edebileceğini bildirdi.
IMF’nin Finance & Development dergisinde yer alan IMF danışmanı Thomas Helbling ve ekonomist Shaun Roache imzalı makalede, gelişmekte olan ülkelerde gelirin artmasının et ve süt ürünlerine talebi desteklediğine, canlı hayvan beslenmesi için daha fazla hububat ve hayvan otlatması için arazi ihtiyacı ortaya çıkardığına dikkat çekildi.
“Zamanla, yüksek fiyatlara tepki olarak, gıda piyasalarında baskıyı azaltmak için geçmiş on yıllarda olduğu gibi arz büyümesi beklenebilir, ancak bu durum aylar değil yıllar sürecek” denilen makalede, son on yılda önemli ürünlere olan talepteki küresel büyümenin üçte ikisinin gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığına işaret edildi.
Makalede, “Dünyanın yüksek gıda fiyatlarını kanıksamaya ihtiyacı olabilir. Politika yapıcılar gelişmekte olan ülkelerde, dünyanın alışkın olduğundan daha yüksek ve daha oynak gıda fiyatlarının yarattığı güçlüklerle mücadele etmeye devam etmek zorunda kalacaklar” ifadesi kullanıldı.
FAO’nun tahminine göre, dünya nüfusu 9 milyara ulaşacağı ve artan gelirlerin et ve süt ürünleri talebini destekleyeceği için gıda üretiminin 2010 ve 2050 yılları arasında yüzde 70 artması gerekiyor. Artan gıda fiyatları ve yolsuzluk Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da siyasi ayaklanmaları ateşlemiş, Tunus ve Mısır liderleri yönetimi bırakmak zorunda kalmıştı.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/ |