‘Hal Yasası’ olarak bilinen kanunun yürürlük tarihi, 26 Mart 2011’den 1 Ocak 2012’ye erteleniyor.
Ak Parti’nin Torba Yasa’ya ilave ettiği yasa teklifiyle kamuoyunda ‘Hal Yasası’ olarak bilinen kanunun yürürlük tarihi, 26 Mart 2011’den 1 Ocak 2012’ye erteleniyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Hal kayıt sisteminin, sağlıklı bir yapıda uygulamaya alınması ve daha iyi sonuçlar elde etmek için bu geçiş sürecinin yararlı olacağını düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
ANKARA - Sektörde kayıt dışılığı önlemeyi ve bu yolla vatandaşın daha ucuz sebze meyve alabilmesini öngören ve 26 Mart 2011’de yürürlüğe girmesi beklenen ‘Hal Yasası’ Ocak 2012’ye erteleniyor. Kamuoyunda ‘Hal Yasası’ olarak bilinen “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”un yürürlük tarihi, AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu ve halen Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren Torba Yasa teklifi ile öteleniyor. Hal Yasası, Torba Yasa’ya eklenen teklifin yasalaşması halinde 1 Ocak 2012’de uygulamaya girecek.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, konuya ilişkin VATAN’a yaptığı açıklamada, bakanlık olarak bu yasaya ilişkin tüm hazırlıklarını yaptıklarını belirterek, “Ancak biz kanunun en temel öngörüsü olan hal kayıt sisteminin hedeflendiği şekilde sağlıklı bir yapıda uygulamaya alınması ve daha iyi sonuçlar elde etmek için bu geçiş sürecinin yararlı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Bakanlık olarak 26 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen yasaya ilişkin çalışmalarını tamamladıklarını belirten Ergün, “Ancak gelinen noktada takdir Meclisimizindir. Yönetmeliklerimiz kanunun yürürlük tarihi ile birlikte yürürlüğe girecek şekilde tamamlanabilecek durumdadır. Yeni kanunun öngördüğü bildirimlerin yapılması ile ilgili usul ve esaslar tarafımızdan oluşturulmuştur” diye konuştu. Bakan Ergün, şunları söyledi: “Kayıtdışılığı önleyecek, vatandaşlarımızın sebze ve meyve ticaretini denetleyebilmesine imkan verecek ve ne yediklerinden emin olmalarını sağlayacak ürün künyesi uygulaması, hal kayıt sisteminin kurulması ile birlikte devreye girecektir.
Herşeyden önce tüketici odaklı bir düzenleme. Ürün künyesi ile vatandaşlarımız, pazar yerlerinde ve diğer halka açık satış yerlerinde ürünlerin kalitesini, üretim tarihini, üreticisini ve ürüne ilişkin diğer bilgileri öğrenebileceklerdir. Bunun sonucu olarak da tüketicilerimiz sebze-meyve ticareti piyasasını süreklilik içerisinde denetleyebilme imkanına sahip olacaklardır. Bu nedenle vatandaşlarımızın bu kanunun uygulamasına sahip çıkmaları, kanunun başarısı açısından son derece önemlidir.”
Ürünlere kimlik numarası
Hal Yasası, sebze ve meyvenin tarladan tüketiciye ulaşıncaya kadar kayıt altına alınmasını, bu amaçla her ürüne bir kimlik numarası benzeri belge verilmesini ve tüm verilerin elektronik kayıt ortamında izlenebilmesini öngörüyor. Ayrıca, komisyoncuların satış bedeli üzerinden alabilecekleri komisyon oranını yüzde 8’i aşmamak üzere sınırlıyor. Semt pazarlarında toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20’sinin üreticilere ayrılmasını hükme bağlıyor.
Hal Yasası ‘kayıt’ getirecek
SEBZE meyve ticaretinde var olan kayıtdışılığın yüzde 70’lere vardığının bilindiğini vurguluyan Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni kanun tüm sebze ve meyvelerin toptancı hale bildirilmesi suretiyle alım-satımının yapılacağını düzenlemektedir. Hal kayıt sistemi de yapılacak bu bildirimlerle çalışacak. Pazarcılar ve belediyeler dahil tüm meslek mensupları da, hal kayıt sisteminde kayıtlı hale getirilecek. Sistem bu bilgileri, vatandaşlarımıza da sunabilecek bir yapıda hazırlanmıştır. Bakanlık olarak, bu kadar kapsamlı değişiklikleri içeren hal kayıt sisteminin tüm tarafların sahip çıkabileceği, uygulamaya destek olabileceği bir noktada faaliyete geçmesini arzu ediyoruz. Bu nedenle bu süreçte hal kayıt sisteminin tüm kullanıcıları yani belediyeler, komisyoncular, tüccarlar, üreticiler, pazar yeri esnafı sistemin kullanımına yönelik daha fazla bilgilendirilecek.”