Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, GAP çiftçisine çağrıda bulunarak, salma sulama sisteminin tarıma zarar verdiğini, damlama sulamanın kullanılması halinde yüzde 50 kazanç sağlanacağını söyledi. 

 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, açıklamasında, GAP Kalkınma İdaresi'nin çalışmalarıyla ilgili de bilgiler verdi. GAP Eylem Planı kapsamındaki yatırımları sürekli takip ettiklerini belirten Açıkgöz, GAP Eylem Planı'ndaki 2012 hedefinin yakalanması için sulama projesi inşaatlarıın tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. 

 

Çiftçiyi sulu tarım ile buluşturmak için çalışmaların hızla devam ettiğini hatırlatan Açıkgöz, çiftçilere damlama sulama sistemini kullanmalarını önerdi. Açıkgöz, "Mardin-Ceylanpınar Ana Kanalı 1. Kısım inşaatında sona yaklaşıldı. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi İnşaatı da tüm hızıyla sürüyor. yüzde 60'ı tamam. Ödenek anlamında bir problem yok. Depolama ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Zaten 12 Mart 2011 günü de GAP Yüksek Kurulu Şanlıurfa'da toplanacak. Ancak önemli olan çiftçilerimizin en uygun sulama şeklini benimsemesidir. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ve GAP çiftçimizi de uyarıyoruz. Damlama sulama ile yüzde 50 kazanç sağlayabilirler." dedi. 

 

Salma sulama sisteminden vazgeçilmesinin son derece önemli olduğunu ve yapılacak toplantılarda, önerilerini net bir şekilde dile getireceklerini belirten Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, desteklemelerde bu sistemlerin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Açıkgöz, şunları söyledi: 

 

"Modern sulama yöntemlerinin daha fazla teşvik edilmesi lazım. Destekleme ödemelerinde bunun dikkate alınması gerektiğine inanıyorum. Çiftçimiz tarlasını hiçbir yatırım yapmadan kanalete bir boru atarak salma sulama yöntemiyle suluyor. Bu durum, tuzlanma riskini beraberinde getiriyor. Oysa toprakları aşırı tuzlanmadan korumak, tuzlanma meydana gelmiş toprağı yeniden kazanmaktan çok daha ucuz. Damlama sulamaya önem vermeliyiz." 

 

GAP'taki sulama sistemi ile California'daki sistemi kıyaslayan Açıkgöz, şöyle devam etti: "GAP Kalkınma İdaresi olarak halkımızın gelir düzeyini artırıcı projelerimizle çiftçilerimizi de destekliyoruz. 10 dönümü olan çiftçilerimize destek oluyoruz. Tabi ki daha fazla arazisi olanları da teşvik ediyoruz. Damlama, yağmurlama sulamayı teşvik etmek ve diğer sulama şekillerini de yasaklamak lazım. Kapalı sistemde bile halen çiftçi damlama sulama yapmıyor. California'da suyu toprak kanaldan boru ile tarlaya veriyorlar ve borunun başına saat takmışlar. Sulama birliği etkin, başkanları sembolik. Çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Biz buradaki kanalları bile beğenmiyoruz."

 

 

 

http://www.haberler.com/

Ekleme Tarihi
09.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Gap İdaresi 'Damlama Sulama'yı Öneriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız