Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
erezyon 

 Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Aşkın, Anadolu topraklarında erozyonun giderek artığını belirterek, "Toprak sadece savaşlarla kaybedilmez. En büyük kayıplar erozyon ile olanıdır" dedi. 

 
Ordu Kültür Derneği tarafından Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu (OBKT) salonunda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada erozyonun giderek büyük boyutlara ulaşmaya başladığını belirten Doç Dr. Tayfun Aşkın, Türkiye'de her yıl 1 milyar 400 milyon ton toprağın erozyon sebebiyle kaybedildiğini söyledi. Bu miktarın 500 milyon tonunun tarım toprağı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Aşkın, "1 milyar 400 milyon toprağın kamyon kasasında taşındığı düşünülürse 30 bin kamyona denk düşüyor. İşin ilginç yanı ABD
yüzölçüm olarak Türkiye'den 12 kat büyüktür. Böyle olmasına rağmen, ABD'deki erozyon miktarı ile Türkiye'deki erozyon miktarı aynıdır. Bu tablo bile erozyonun Türkiye açısından korkunç boyutunu anlatmaya yeter" diye konuştu. 
Bir toprak parçasının insan yaşamı açısından çok önemli olduğunu, kaybedilen toprağın yeniden kazanılması için binlerce yıla ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aşkın, "1 cm toprağın oluşumu için 200-1000 yıl gerekiyor. 40 cm toprağın oluşumu için 20 bin yıl gerekiyor ki, bu bile insanlık açısından toprağın önemini anlatmak için yeterlidir" şeklinde konuştu. 
 
ORDU'DA EROZYON 
Ordu'da erozyon oranının nispeten yüksek olduğunu, bu durumda toprak koruma önlemlerinin alınması gerektiğini ifade eden Aşkın, aksi takdirde erozyona oldukça duyarlı olan il topraklarının kısa süre içerisinde bulundukları yerlerden aşınıp başka yerlere taşınacağını ifade etti. Aşkın, "Bana çok sorulmuştur; 'Doğu Karadeniz'de erozyon olur mu?' diye. Evet olur. Sağanak bir yağış sonrası Melet ırmağına baktığınızda toprak renginde bulanık ve başka materyaller ile aktığını görürsünüz. Bu bile yüksek
kesimlerde erozyonun ne kadar yüksek olduğunu gösterir" dedi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Erozyon Savaştan Beter




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız