Tarýmdaki teknolojik geliþmeyi takip eden Türk çiftçisi insansýz tarla sürebilen traktör kullanmaya baþladý.
Adana'nýn Ceyhan ilçesinde 3 bin dönüm arazisinde pamuk yetiþtiren Cem Ergin, Almanya'dan traktör, Amerika'dan pamuk toplama makinesi, Avustralya'dan pamuk tohumu ve Ýsrail'den meteoroloji istasyonu getirerek çiftçilerin gözdesi haline geldi.
Miami Üniversitesi mezunu olan inþaat mühendisi Ergin, 7 yýl önce baþladýðý çiftçilikle Çukurova'ya örnek oldu. Almanya'dan özel traktör getiren Ergin, 500 bin lira deðerindeki traktörü uydu baðlantýsý ve GPS sistemi sayesinde tarlayý operatör olmadan sürebiliyor. Tamamý bilgisayar donanýmlý traktörde 'yok' yok. Traktör, 8 tekerlek ve 360 beygir gücüyle 5 traktörün yaptýðý iþi ayný anda yapabiliyor. Yýllarca kazandýklarýný pamuk araþtýrmasýna ve tarým makinelerine yatýran Ergin, þimdiye kadar 2 milyon liralýk tarým makinesi almýþ. Ergin, son yýllarda pamuk fiyatlarýndaki artýþla birlikte yeni yatýrýmlara hazýrlanýyor. Ergin, "Çukurova'ya geldiðimde geleneksel tarýmýn dýþýna çýktým. Herkes güldü. Þimdi benim yetiþtirdiðim pamuktaki elyaf kalitesi sebebiyle iþadamlarý almak için sýraya geçiyor." diyor.
Çukurova'da her yýl 2 ürün ekmek yerine sadece pamuk ekmiþ. Bu ürünle ilgili dünyadaki yüzlerce yayýn, araþtýrma ve kitabý okumuþ. Diðer çiftçilerin dekara 3 kilogram attýðý pamuk tohumunu, bilgisayarlý mibzerle 1,3 kilograma kadar düþürmüþ. Pamuðun yapraðýna takýlan cihazla, rüzgarýn ve güneþin etkisini ölçen Ergin, bitkinin ihtiyacý kadar gübre çeþidini, suyu, ilacý yönlendiriyor. Bütün bu ekipmanlar için harcadýðý yaklaþýk 2 milyon lirayý ise bir yýl içinde kazanmýþ.
|