Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Taþkýn Öztaþ, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde topraðýný iþlemeye baþlayacak olan Erzurumlu çiftçileri uyardý. Öztaþ, “Toprak tavýnda iþlenmeli, aðýr tarým aletleriyle toprak sýkýþtýrýlmamalý.” dedi.
AÐIR TARIM ALETLERÝ
Tarýmda giderek geniþ kesimlere yayýlan modernizasyonun, topraða zarar verdiði hallerinin de bulunduðu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Taþkýn Öztaþ, aðýr tarým aletleri yüzünden toprak kalitesinin düþtüðüne dikkati çekerek, çiftçilere toprak iþleme uyarýsýnda bulundu. Geçmiþ yýllarda karasaban kullanmak suretiyle iþlenen topraðýn, yýrtma metoduna tabi tutulmasý nedeniyle çok daha verimli bir hal aldýðýný vurgulayan Öztaþ, “Aðýr tarým aletleri maalesef günümüzde topraðýn nefes almasýný önlüyor. Çünkü aðýr yük altýnda ezilen toprakta, bitki köklerinin rahat hareket etme kabiliyeti de azalýyor.” diye konuþtu.
YIRTMA YÖNTEMÝ
Topraðýn, yýrtma diye tabir edilen yöntemle iþlenmesinin, bitki artýklarýný da topraða karýþtýrýyor olmasý nedeniyle ürün verimini de olumlu yönde etkilediðini kaydeden Öztaþ, aðýr tarým aletleriyle yapýlan iþleme yönteminin ise, devirme diye tabir edildiðini belirtti. Erzurum ve yöresinde önümüzdeki birkaç hafta içerisinde toprak iþleme faaliyetlerine baþlanacaðýný dile getiren Prof. Dr. Taþkýn Öztaþ, “Topraðý iþlerken nem oranýndan tutun da, tavýna kadar dikkat etmek ve ona göre iþe koyulmak gerekiyor. Fakat günümüzde maalesef bu önemli ayrýntýlarý hiç hesaba katmýyoruz. Topraðý tavýnda iþlemediðimiz gibi, baþvurduðumuz yöntemlerle de, topraðýn agronomik yapýsýný bozuyoruz.” þeklinde konuþtu.
ÇÝFTÇÝLERE TOPRAK ÝÞLEME TAVSÝYELERÝ
Erzurumlu çiftçilere önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Öztaþ, “Çiftçilerimiz topraðý iþlemeden önce tavýna dikkat etmeliler. Eðer topraktaki nem ve su oraný yüksekse, kesinlikle iþlemeden uzak durmalýlar. Bununla birlikte aðýr bazý toprak iþleme aletlerini mümkün olduðu müddetçe kullanmamalýlar. Topraðýn dokusuna zarar vermeden iþleme yaparken, bitki artýklarýnýn toprak yüzeyinde kalmasýna özen göstermeliler. Çünkü bu yolla topraðýn besin deðeri artacaktýr. Topraðý devirmeye deðil, tam tersine yýrtmaya özen göstermeliler. Toprakta taban taþý olmasý gibi hallerde ise, yüzlek iþleme yapmalýlar.” dedi.
Prof. Dr. Taþkýn Öztaþ, arzu edilen biçimde iþlenen topraða ek olarak, bölgenin þartlarýna uygun tohum seçimi yapýlmasý halinde ise, elde edilecek üründeki kalitenin en yüksek düzeye ulaþacaðýný vurgulayarak, “Daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek isteyen üreticilerimiz, bu iki faktörü mutlaka hesaba katsýnlar. Topraðý dokusunu bozmadan iþlesin, ardýndan en uygun tohumu kullansýnlar. Çünkü toprak kendisine gösterilen muamelenin karþýlýðýný öyle ya da böyle verecektir.” ifadelerini kullandý.
http://www.erzurumgazetesi.com.tr/ |