Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, bir mektup kaleme alarak, sektörle ilgili yapılması gerekenleri tüm ayrıntılarıyla anlattı.
Türkiye'de ilk kültür balığı tesisini kuran, Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Yeni Asır'a mektup göndererek, sektörün sorunlarına dikkat çekti ve çözüm önerilerini sıraladı. Su ürünleri sektörünün tek bir çatı altında birleşmesi gerektiğini savunan Yaşar, Tarım-Gıda-Balıkçılık Bakanlığı'nın kurulmasını istedi. Türkiye'nin denizleri, akarsuları, doğal ve baraj gölleri ile son derece zengin bir su ürünleri potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Selçuk Yaşar, sektörün önemli bir kısmını oluşturan çipura, levrek ve alabalık üreticilerinin pek çok bürokratik sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.
'KIYIDAN UZAKTAYIZ'
Yaşar, Türk ekonomisine kazandırdığı ilk çipura ve levrek üretim tesisinin, modern teknolojiye sahip bir şekilde çevreye saygılı olarak Çeşme Ildırı'da 1984 yılından bu yana üretim yaptığına dikkat çekti. İşadamı, tesislerinin, 'en yakın kara parçasından 1.1 kilometre uzakta olunacaktır' koşulu gereği kıyıdan 3 kilometre uzaklıkta ve 68 metre derinliğe sahip bir bölgede yer aldığını da açıkladı. Yürürlükte olan yönetmelik gereği, kıyıya en uzak noktadaki ada temel alındığından, tesislerinin kıyıdan 3 kilometre uzakta konuşlanmak durumda kaldığını vurgulayan Yaşar, "İlgili yönetmelikteki söz konusu ifadenin 'kıyıdan 1.1 km olarak' değiştirilmesi pek çok su ürünleri kuruluşunu rahatlatacaktır. Bunu her platformda ilgililerden talep ediyoruz. Ayrıca turizm ve yerleşime açık olmayan, üzerinde bu amaçla kamusal planlamalar yapılmamış atıl koyların su ürünleri sektörüne çevreye saygılı biçimde açılması ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır. İlgili bakanlıklar, su ürünleri fakülteleri, sektör kuruluşları ve ilgili sivil toplum kuruşlarının oluşturacağı bir heyet ile Hopa'dan İskenderun'a kadar olan kıyılarımızda su ürünleri sektörünün faaliyet gösterebileceği noktalar kamuoyunun çevre duyarlılığı dikkate alınarak belirlenebilir" dedi.
MİLLİ POLİTİKA
Su ürünleri sektörünün AB ülkelerinde olduğu gibi milli bir politika dalihinde planlanması, Tarım-Gıda ve Balıkçılık Bakanlığı kurularak sektörün tek bir yasal çatı altında toplanması gerektiğini belirten Yaşar, "Sektörümüzün en önemli sorunlarından bir tanesi de bürokratik engeller. Ülkemizde çipura, levrek, alabalık ve diğer türlerin gerek denizlerde gerekse akarsu ve göllerimizde üretilmesinin önündeki bürokratik engeller kaldırılırsa hem ülkemize milyonlarca dolar döviz kazandırılabilir hem de binlerce aileye iş olanağı doğar. Türkiye'nin su ürünleri zenginliğini değerlendirmesi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bakanlık kurularak konu resmi bir devlet politikası olarak ele alınmalıdır. Bu konuda da zaten daha önce birçok girişim gerçekleştirmiştim" diye konuştu.