Geçen yılı büyük rekolte kayıpları ile geride bırakan Bursalı çiftçiler, yeni sezondan oldukça umutlu. Üreticiler, hastalıklara karşı tedbir alındığını, iklim koşullarının da uygun gittiğini bildirdi.
Hava sıcaklıkları yükselirken, üretici yavaş yavaş tarlanın yolunu tutmaya başladı. Üreciler, yeni sezondan oldukça umutlu.
Bursa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Orhan, armut, şeftali ve siyah incir gibi ürünlerde ilaçlama yapıldığını, zeytinde de budama döneminin başladığını kaydetti. Valilik tarafından 2011'in 'armut yılı' ilan edildiğini hatırlatan Orhan, “Bir önceki yıl siyah incirde yaşanan başarının armutta da yakalanacağına inanıyoruz. Armut ihracatında ortaya çıkan ilaç kalıntısı ile ilgili sorunları bu yıl yaşamayacağız. Önümüzdeki ay meyvede çiçek açacak. Rekolte ile ilgili bilgiler o zaman netleşecek” dedi.
Zeytinde sorun yok
Zeytinde geçen yılın yüzde 70 rekolte kaybıyla kapatıldığını dile getiren Ahmet Orhan, “Bunun yüzde 30'luk kısmı 'Kara' hastalığından kaynaklanıyordu. Bu hastalığa çözüm bulundu. Zeytin üretimden bu yıl umutluyuz. Ancak bakımsız yerlerde hastalık sürüyor. Diğer yerlere sıçrama riskine karşı Tarım İl Müdürlüğü'nün tedbir alması gerekiyor” diye konuştu.
Kar buğdaya yaradı
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, bu sezon ilçede ağırlıklı olarak mısır, domates ve pirinç üretileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde yağan karın buğday rekoltesine için olumlu yansıyacağını ifade eden Karahasanoğlu, bölgede şeker pancarının yerini kota uygulaması ve fiyat politikası nedeniyle pirinç ve domatesin aldığını anlattı. Karahasanoğlu, soğan ekim alanının ilçede bin 500 dekara kadar düştüğünü de sözlerine ekledi.
http://www.olay.com.tr/
|