ANKARA - Türkan Al - Körfez ülkelerinin gözü Türkiye'deki tarımsal yatırımlara çevrildi. Katar'ın devlet destekli Hasat firması, Türkiye'de gerçekleştireceği tarımsal yatırımlar için Maliye'den yüzbinlerce dönümlük Hazine arazisi talep etti.
Başta Katar olmak üzere Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkeleri Türkiye'de bitkisel üretim ve hayvancılık yatırımları için harekete geçti. Özel sektör kuruluşlarıyla ortaklık görüşmeleri yapan Körfez ülkelerinin, kamusal alanlara yatırım için de resmi kuruluşlar nezdinde girişimde bulunduğu belirlendi.
Türkiye'de tarımsal yatırım için kamu kuruluşlarının kapısını çalan ilk ülke de Katar oldu. Geçtiğimiz günlerde Doha'da gerçekleştirilen Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantılarının hazırlık görüşmelerinde ve daha sonra da toplantılar sırasında Katar tarafı, konuyu masaya getirdi.
Katar yetkililerinin, KEK ön görüşmelerinde Türkiye'de bitkisel üretim ve hayvancılık yatırımı yapma isteklerini ifade etti. Ön görüşmeleri gerçekleştiren Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri de, Hasat'ın Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile bu konuyu görüşmesini istedi.
Ancak Hasat'ın çok büyük boyutlarda yatırım planlaması içinde olması nedeniyle TİGEM'le işbirliği daha sonra geri plana itildi.
HAZİNE ARAZİSİ İSTEDİLER
Katar'ın Türkiye'de tarımsal yatırım düşüncesi, Doha'daki KEK toplantılarının da gündem maddeleri arasında yer aldı.
Katar tarafı, Türkiye ile gelişen ekonomik ilişkilere paralel, iki ülkenin tarım alanında da sıkı işbirliğine gitmesini talep etti. Katar resmi makamları, Türk yetkililerden Hasat firmasının Türkiye'deki yatırım projelerine yardımcı olmasını istedi.
Hasat üst düzey yöneticileri de bu çerçevede, Türk tarafı ile görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde, Hasat'ın Türkiye'de bitkisel üretim ve hayvancılık yatırımları için çok geniş Hazine arazisi talebi masaya konuldu. Hasat yetkileri, sözkonusu yatırımlar için yüz binlerce dönüklük Hazine arazisi istediklerini, Türkiye'den de bu konuda kolaylık beklediklerini bildirdi.
Tarımsal amaçlı dış yatırımlara Hazine arazilerinin satılmasının mümkün olmadığını belirten bir yetkili de AA muhabirine, ''Ancak irtifak hakkı, yani 49 yıllığına kiralama yöntemiyle bu yapılabilir. Nasıl ki turizm yatırımcılarına bu yolla Hazine arazilerini tahsis ediyoruz, aynı işlem tarımsal yatırımlar için de gerçekleştirilebilir'' dedi.
Yetkililer, Hasat'ın talebinin Hazine arazilerinin yönetiminden sorumlu Maliye Bakanlığınca değerlendirileceğini de ifade etti.
Bu arada, KEK toplantıları sırasında Türk heyetinde bulunan özel sektör firmalarıyla da Hasat arasında Türkiye'de ortak tarımsal yatırım görüşmeleri yapıldı.
Bu firmalar arasında yer alan Ata Holding'in Kurumsal İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Ufak Yılmaz, Katar'la Türkiye'de özellikle ortak hayvancılık yatırımı konusu ele aldıklarını bildirdi.(AA)
|