Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Radyoaktivite gıdaya sıçradı 

Japonya’da nükleer sızıntı tehlikesi devam eden Fukuşima reaktörlerini soğutmak için zamana karşı yarış sürerken ilk kez bu bölgenin ürünü olan süt ve ıspanakta radyoaktivite normalin üzerinde çıktı. Bakan, “Sağlık riski yok” dedi.
 
DEPREM ve tsunami felaketlerinin yaralarını sarmaya çalışan Japonya’dan bir kötü haber daha geldi. Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki kaza sonrasında yaşanan nükleer sızıntının bölge ürünü olan süt ve ıspanakta radyoaktivite oranının yükselmesine yol açtığı ortaya çıktı. Ancak Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Yukio Edano, “sağlığa acilen bir zararı yok” dedi.
 
Fukuşima Daiçi Nükleer Santralı’nın bulunduğu bölge tarım alanlarıyla da meşhur. Burada karpuz, pirinç, şeftali gibi ürünler yetiştiriliyor, hayvancılık yapılıyor. İşte radyoaktivite tespit edilen mamüller de bu bölgeden. Santrala 30 ötedeki bir süt ürünleri fabrikasında sütlerdeki radyoaktivite miktarı normalin altı-yedi katı üstünde çıktı. Yine santrala 100 km ötede bulunan altı ayrı çiftlikten temin edilen ıspanakta da kirlilik görüldü.
 
Tokyo’da suya sızdı
 
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) açıklamasına göre, gıdada tespit edilen radyoaktif iyodinin kısa yarı ömrü 8 gün, birkaç hafta içinde eriyor, kısa vadeli bir tehdit oluşturmuyor. Japon bakan ilk kez gıda ürünlerinde de radyoaktiviteye rastlandığını duyururken bunun acil bir sağlık tehdidi oluşturmadığını söyledi. Ancak IAEA yetkilileri, radyoaktif iyodun gıdalarla alınması halinde vücutta birikerek tiroid bezine zarar verebileceğini belirtiyor. Özellikle çocuklar ve gençler daha riskli durumda. Öte yandan yetkililer, başkent Tokyo’nun da su şebekesinde radyoaktif iyot izlerine rastlandığını ancak tehlikeli boyutlarda olmadığını savundu.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Radyoaktivite gıdaya sıçradı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız