Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Araban 

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in Araban ilçesinde çiftçiler, hububat ekili alanlarda yabancı otlarla zirai mücadele başlattı.

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, yaptığı açıklamada, kültür bitkileri içerisinde istenmeyen bitkilerden olan yabancı otların buğday ve arpa hasadında ortalama yüzde 20 oranında verim kaybına neden olduğunu belirterek, "Üründe doğrudan oluşan bu verim kaybının yanında, ürün kalitesinin düşmesi, tohumluk değerinin azalması, un kalitesinin düşmesi gibi dolaylı zararlar da söz konusudur" dedi.

Üreticilerin dikkat etmeleri gereken hususlara da değinen Doğan, şu uyarılarda bulundu:

"Mücadelede kültürel tedbir olarak temiz ve sertifikalı tohum kullanılmalı, tekniğine uygun nadas yapılmalı, ekim nöbeti uygulanmalı, tarla çevresinin temizliğine özen gösterilerek yanmış çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Genellikle buğday ve arpa gibi hububat tarımında en ekonomik yabancı ot mücadelesi yabancı ot ilaçları ile yapılır. Yabancı ot mücadelesi için en uygun ilaçlama zamanı buğdayın kardeşlenmeyi bitirip sapa kalkmadan önceki devresidir. Bu devrede buğdaylar 15-20 santimetre boyunda, yabancı otlar ise 2-6 yaprak dönemlerindedir. Bu husus dikkate alındığında Araban ovasında, yabancı ot mücadelesine bugünlerde başlanmalı ve iki hafta içerisinde de bitirilmelidir. İlaçlama hava sıcaklığının 8-18 derece arasında olduğu, rüzgarsız ve yağışsız bir günde yapılmalıdır. Hububatta yabancı ot mücadelesinde dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta da ester bileşimli formülasyonların uçucu olmaları nedeni ile hızlı bir şekilde gaz haline geçerek buharlaşma ve rüzgarla taşınması sonucu çevresindeki bağ, bahçe ve sebze sahalarına zarar vermesidir. Bu nedenle ester bileşimli ilaçlar hububat tarımının yoğun olarak yapıldığı, hemen yanında farklı tarım yapılmayan alanlarda (mono kültür tarımda) kullanılmalıdır. Bağ, bahçe ve sebze sahalarına yakın hububat alanlarında ise yabancı otlara karşı esterli ilaçların yerine amin bileşimli veya diğer ot öldürücü ilaçların kullanılması gerekmektedir."

 

Ekleme Tarihi
21.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Araban'da yabancı ot mücadelesi başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız