SULAMA BÝRLÝKLERÝ KANUNU -GÖREV ALANI ÝÇÝNDE BÝRDEN FAZLA BÝRLÝK KURULAMAYACAK -BÝRLÝK MECLÝSÝ ÜYELÝÐÝ SEÇÝMLERÝNDE ARAZÝ BÜYÜKLÜÐÜNE GÖRE OY KULLANILACAK, ANCAK OY HAKKI 5'Ý GEÇEMEYECEK -SULAMA BÝRLÝKLERÝ, 18 AY ÝÇÝNDE DURUMLARINI KANUNDA ÖNGÖRÜLEN KOÞULLARA UYGUN HALE GETÝRECEK
ANKARA (A.A) - Sulama Birlikleri Kanunu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayýsýnda yayýmlanarak, yürürlüðe girdi.
Kanuna göre, görev alaný içinde birden fazla birlik kurulamayacak. Birlikler, DSÝ'den devraldýðý tesislerin iþletme, bakým onarým ve yönetim sorumluluðunu üstlenecek.
Birlikler, görev alaný içerisinde su miktarýna baðlý olarak ekilecek bitki desenini Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðýnýn ilgili birimleri ile iþbirliði yaparak planlayacak. Birlikler, DSÝ'nin sahip olduðu görev ve yetkilere sahip olacak.
Birliðe ilk üyelik kaydý sýrasýnda bir defaya mahsus olmak üzere katýlým payý alýnacak. Birlik görev alanýnda yer alan her su kullanýcýsý, birliðe üye olma hakkýna sahip olacak.
Birlik meclisi, birliðe üye su kullanýcýlarý tarafýndan seçilen üyelerden oluþacak. Birlik meclisi üyeliði seçimlerinde kullanýlacak oy sayýsý arazi büyüklüðüne göre belirlenecek, ancak oy hakký 5'i geçemeyecek.
Birlikler, DSÝ'den devraldýklarý sulama tesislerinin iþletme, bakým, onarým ve yönetimi ile ilgili çalýþmalarýnda kar amacý güdemeyecek.
Birlikler siyasetle uðraþamayacak, siyasi partilere yardým yapamayacak, partilerden yardým kabul edemeyecek.
Birliklerin idari ve mali denetimini valilikler yapacak. Ancak Sayýþtay tarafýndan da doðrudan denetleme yapýlabilecek. Birlikler hesaplarýný ihtiyaç halinde baðýmsýz denetim kuruluþlarýna da denetlettirebilecek.
-CEZALAR-
Hazýrlanan su daðýtým planýnda belirtilen zaman veya süre dýþýnda sulama yapan birlik üyelerine suladýðý her dekar arazi baþýna su kullaným hizmet bedelinin, birlik üyesi olmayanlara ise suladýðý her dekar arazi baþýna belirlenen su kullaným hizmet bedelinin iki katýna kadar, tekrarý halinde her defasýnda ayrý ayrý olmak üzere dört katýna kadar idari para cezasý verilecek.
Sulama beyannamesi vermeden ya da eksik beyanname ile sulama yapan birlik üyelerine, suladýðý her dekar arazi baþýna su kullaným hizmet bedelinin iki katýna kadar, birlik üyesi olmayanlara suladýðý her dekar arazi baþýna belirlenen su kullaným hizmet bedelinin iki katýna kadar idari para cezasý verilecek.
Birliðin devraldýðý sulama tesisi ve bütünleyici parçalarý devlet malý sayýlacak, zarar verenler ''devlet malýna zarar verme'' suçundan cezalandýrýlacak.
Birlik, amacýna ulaþamayacaðýnýn tespiti halinde Çevre ve Orman Bakanýnýn onayý ile feshedilecek. Birlik meclisindeki üye tam sayýsýnýn üçte iki çoðunluðunun kararý ile de birlik feshedilebilecek.
Birliðin feshedilmesi halinde hizmetlerin aksamamasý için sulama faaliyetlerini DSÝ yapacak veya hizmet alýmý yoluyla yaptýrabilecek.
Birliðin görev alanýnda bulunan tesisten yararlanan su kullanýcýlarý, birlik üyesi olmasalar dahi sulama iþletme faaliyetlerine iliþkin olarak alýnan kararlara diðer birlik üyeleri gibi uymaya ve yükümlülüklerini yerine getirme mecbur olacak. Üye olmayan su kullanýcýlarýnýn sulamadan faydalanmayla ilgili haklarý kýsýtlanamayacak, ancak mali mükellefiyetleri birlik meclis kararý ile iki katýna kadar artýrýlabilecek.
-MEVCUT BÝRLÝKLER-
Sulama birlikleri Türkiye Milli Kooperatifleri Birliðine üye olabilecek.
Tasarýnýn yasalaþýp yürürlüðe girdiði tarihte mevcut olan sulama birlikleri, 18 ay içinde durumlarýný kanunda öngörülen koþullara uygun hale getirecek. Aksi taktirde bu birliklerin tüzel kiþiliði kendiliðinden sona erecek.
Kurulmuþ olan sulama birliklerinde devlet memuru olan personel, yasanýn yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 1 yýl içinde Devlet Personel Baþkanlýðýnca tespit edilecek ihtiyaca göre, kadrolarý ve durumlarýna uygun olarak diðer kamu kurum ve kuruluþlarýna devredilecek. Sözleþmeli personel ise mevcut statüleriyle görevlerine devam edecek. |