Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hayvancılık sektörünün yanlış politikalar yüzünden sıkıntıya girmesi sonucu kırmızı ette ithalata uzanan fiyat yükselmesi, beyaz et sektörüne bayram yaşattı, tüketim arttı.
 
SON iki yılda hayvan varlığının azalması, ithalat ve yüksek fiyatlar üçgeninde zor günler geçiren kırmızı etteki satış düşüşleri, Türkiye’de 1990 yılında kişi başına 3.8 kilogram olan beyaz et tüketimini 19 kilograma çıkardı. 
Sektörün hızla büyüyen şirketlerden Şeker Piliç yetkililerinin hazırladığı 2010 raporunda ortaya ilginç rakamlar konuldu. 2005 yılı üretim büyüklüğüne göre Türkiye’nin 943 bin ton piliç eti üretimiyle dünya ülkeleri arasında 14’ncü sırada yer aldığına dikkat çeken raporda, üretim ve tüketimle birlikte her geçen yıl ihracatın da arttığı vurgulandı. Çeşitli firmalar ve resmi kurumlardan derlenen rakamsal bilgilere yer verilen raporda, 2000 yılında 662 bin ton olarak gerçekleşen üretimin 2010’da 1 milyon 430 bin tona ulaştığı, aynı sürede ihracatın ise 1817 tondan 104 bin 106 tona yükseldiği kaydedildi. 
 
DAHA ÇOK YİYORUZ
Geçen yıl hayvan varlığının azalmasıyla başlayan süreçte kırmızı et fiyatlarının yükselmesi ve talebin azalması sonucu ortaya çıkan hayvansal protein açığının, tavuk eti üretimindeki artışla dengelendiği belirtildi. Raporda, “Fert başına piliç eti tüketimi 1990 yılında 3.8 kilogram iken 2010’da 19.13 kilograma kadar yükselmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinde ise ortalama tüketim kişi başına yıllık 26 kilogramın üzerindedir” denildi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kırmızı alarmı beyaza yaradı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız