Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
mayonez 

YUMURTASIZ MAYONEZİN MUCİDİ, ENGELLİLER İÇİN MECLİS YOLUNDA... -YUMURTASIZ MAYONEZ, UZUN RAF ÖMÜRLÜ ETSİZ ÇİĞ KÖFTE VE KOKUSUZ ÇEMEN GİBİ İNOVATİF ÜRÜNLERLE ADINDAN SÖZ ETTİREN EZGİ GIDA'NIN SAHİBİ SELİME KAYA, ENGELLİ AİLELERİNE DÖNÜK PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN AK PARTİ'DEN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLDU -KENDİSİ DE ENGELLİ BİR ÇOCUK ANNESİ OLAN SELİME KAYA: ''AMACIM ENGELLİ BİR ÇOCUĞUN YAŞAMI BOYUNCA KARŞILAŞACAĞI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN BİR BİLİŞİM PROGRAMI GELİŞTİRMEK''

ANKARA (A.A) - Yumurtasız mayonez, uzun raf ömürlü etsiz çiğ köfte, Antep domates ezmeli ketçap ve kokusuz çemen gibi inovatif ürünlerle adından söz ettiren Ezgi Gıda'nın sahibi Selmin Selime Kaya, kendisi gibi engelli çocukları olan ailelere yönelik projesini hayata geçirmek için AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. 

     Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de engelli bir çocuğu bulunduğunu, dolayısıyla engelli ailelerinin ne gibi sıkıntılarla karşılaştıklarını, neler yaşadıklarını iyi bildiğini söyledi. 

     Yaşadığı zorluklardan yola çıkarak engelli ailelerinin yüklerini hafifletecek projeler üretmek ve uygulamak istediğini belirten Kaya, engelli çocuğu topluma kazandırma sürecinin ailede başladığına işaret etti. 

     ''Bir ailede engelli bir çocuk dünyaya geldiğinde o aile bedbaht olur'' diyen Kaya, bazı anne babaların depresyona girdiklerini, hatta bazılarının intihar ettiğini, çocuğun red veya kabul edildiği keskin bir sürecin yaşandığını dile getirdi. 

     Şu anda 18 yaşında olan oğlu Umut Can'ın meningomyelo-cell ve hydrocefalist hastası ve ortopedik engelli olduğunu anlatan Kaya, Umut Can henüz 1 yaşındayken hayalini kurduğu ve engelli bir bebeğin dünyaya gelmesinin ardından ailelerin karşılaşacakları sıkıntıları ve çözüm unsurlarını bir araya getiren projeyi hayata geçirmek için AK Parti'den Ankara 2. Bölge milletvekili aday adayı olduğunu söyledi. 

     Bu projenin, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, İş-Kur ve belediyelerin gibi engellilerin muhatap olacakları her kurumun içinde yer alacağı çok geniş tabanlı bir proje olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti: 

     ''Bu projedeki amaç; engelli bir ferdin doğumundan ölümüne kadarki süreçte her alanda ortaya çıkacak ihtiyaçlarının giderilmesine, karşılaşılabilecek sorunların çözümüne ilişkin bir bilişim programının geliştirilmesidir. 

     Bu proje gerçekleştiği takdirde engelli ailesi elinin altında bulunan bir programla çocuğunun engeliyle ilgili tüm bilgilere istediği anda sahip olabilecek. Bu program sayesinde aileler engelli çocuklarının doğduğu andan itibaren hastalıkla ilgili ülkedeki demografik yapıyı insanların hayatında nelerin değişebileceğini ne yapmaları, ne için hangi kuruma başvurmaları gerektiğini, ne gibi haklarının olduğunu öğrenebilecekler.'' 

     Engelli ailelerinin karşılaştıkları sorunların çözümünde onlara yardımcı olabilecek bu projenin TÜBİTAK VE Türkiye Teknoloji Vakfı (TTGV) ile birlikte Ar-Ge'sini yapmayı arzuladığını vurgulayan Kaya, ''engelli ailelerinin yüklerini hafifletmek istiyorum'' diye konuştu. 

     

     -KAYA'NIN ÖZGEÇMİŞİ- 

     

     1962 yılında Giresun'da dünyaya gelen Selime Kaya, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. Çeşitli şirketlerin dış ticaret departmanlarında ve İmpexbank'ın ithalat-ihracat bölümünde görev yapan Kaya, oğlu Umut Can'ın dünyaya gelmesiyle çalışma hayatından uzaklaşmak zorunda kaldı. 

     Bir süre sonra evde meze üretmeye ve ürettiği mezeleri bebeğinin pusetinde mahalle bakkallarına satmaya başlayan Kaya, bu süreçte Açıköğretim Fakültesi Halkala İlişkiler ile Turizm ve Otelcilik bölümlerini bitirdi. 

     Daha sonra ODTÜ Gıda Mühendisliğinin desteğiyle Ar-Ge çalışmalarına başlayan Kaya, TÜBİTAK ile TTGV'nin de desteğini aldı ve yumurtasız mayonez, hem ketçap hem de ezme yerine kullanılabilen Antep ezmeli ketçap, uzun raf ömürlü etsiz çiğ köfte ve kokusuz çemeni geliştirdi. 

     Yumurtasız mayonez ve uzun raf ömürlü etsiz çiğ köfteye Türk Patent Enstitüsü'nden patent alan Kaya, Türkiye Sakatlar Derneği Ankara Şubesi'nde uzun süre başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 

     Evli ve iki çocuk annesi olan Kaya, iyi seviyede Almanca ve İngilizce biliyor. 

Ekleme Tarihi
23.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yumurtasız mayonezin mucidi, engelliler için meclis yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız