Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 SULTANÇİFTLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET ERKAL: ''DEVLETİN HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE VERDİĞİ DESTEKLER, NE ÜRETİCİYE NE DE TÜKETİCİYE YANSIYOR. SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ İÇİN SÜT KURUMU'NUN KURULMASI LAZIM'' -''SÜT FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ NEDENİYLE, KÜÇÜK BESİCİ İNEKLERİNİ KESERSE, 1-1,5 YIL SONRA ET FİYATI YİNE 30 LİRAYA ÇIKAR''

 ANKARA (A.A) - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden (TİGEM) kiraladığı Kayseri Sultançiftliği işletmesinde faaliyet gösteren Sultançiftliği İşletmesinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkal, ''Devletin hayvancılık sektörüne verdiği destekler ne üreticiye ne de tüketiciye yansıyor. Sektörün gerçek anlamda desteklenmesi için Süt Kurumu kurulmalı'' dedi. 
     Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylü-küçük üreticinin süt satış fiyatının 65 kuruştan 45 kuruşa, orta ve büyük işletmelerin satış fiyatının ise 85 kuruştan 65 kuruşa düştüğünü belirterek, fiyatlarındaki düşüş nedeniyle şu anda sektörün büyük sıkıntı içinde bulunduğunu söyledi. 
     Süt üretiminin dönem dönem artması nedeniyle sanayicinin süt fiyatlarını düşürme yoluna gittiğini, ancak üreticide fiyatı 45-65 kuruşa gerileyen sütün marketlerde litresi 1,5-1,9 liraya satıldığını anlatan Erkal, şöyle devam etti: 
     ''En son süt fiyatların düşüşü nedeniyle 2008 yılında bir kriz yaşanmıştı. Küçük üreticisi sütten para kazanamayınca en az 500 bin hayvanı kesime gönderdi. 500 bin hayvan demek, yarısı erkek, yarısı dişi 450 bin yavru demek. Bu yavrular, 2 yıl içinde süt vermeye başlıyor veya kesime gidiyor. Besicinin süt fiyatlarındaki düşüş nedeniyle hayvanlarını kesmesi üzerine, kesime giden hayvan sayısı azaldı. Bu yüzden geçen yıl et fiyatı 30 liraya kadar yükseldi. Şimdi de aynı kriz yaşanıyor. Sütten para kazanamayan küçük üretici hayvanını kesime gönderirse, 1-1,5 yıl içinde yine aynı kriz yaşanır, etin fiyatı 30 liraya çıkar.'' 
     Devletin, özel sektöre süttozu ürettirmek veya sıfır faizli hayvancılık kredisi vermek suretiyle uyguladığı desteklerin üreticiye de tüketiciye de yaramadığını öne süren Erkal, süt piyasasının sağlıklı ve dengeli işlemesi için Süt Kurumu kurulmasını, tüketimin artırılması için de ''okul sütü'' ve ''kışla sütü'' projeleri uygulanmasını önerdi. 
     Özel sektöre süttozu ürettirme projesinin sağlıklı işlemediğini Süt Kurumunun bu işi yapması ve süttozunu elinde tutması gerektiğini anlatan Ahmet Erkal, ''Bu kurum, fazla sütü çekerek piyasayı regüle etmeli. Sütün satış fiyatı 85 kuruşa yükselirse, devletin hayvancılığa hiç bir destek uygulaması gerekmez. 85 kuruşluk fiyat, hem üreticiyi hem tüketiciyi korur, istikrar sağlar'' dedi. 
     Erkal, Türkiye'de süt üretiminde fazlalık olmadığını, tüketim düşük olduğu için arzın arttığı dönemde sorun yaşandığını belirtirken, üretimin artırılması için hayvan kaynaklarının iyileştirilmesi, yüksek verimli hayvanların beslenmesi gerektiğini söyledi. 

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: ''Devletin hayvancılık sektörüne verdiği destekler ne üreticiye ne de tüketiciye yansıyor''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız