Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ZEYTİNYAĞINDA KOTA SIKINTISI -ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM KOMİTESİ BAŞKANI ÖLKEN: -''AB'NİN TUNUS'A VERDİĞİ ZEYTİNYAĞI İHRACAT KOTASI 56 BİN TON, SURİYE'YE 10 BİN TON. TÜRKİYE'YE İSE 100 TON GİBİ KOMİK BİR DÜZEYDEDİR''

İZMİR (A.A) - Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, AB'nin Türkiye'ye zeytinyağı ithalatı için ''komik düzeyde bir kota verdiğini'', AB'ye üyelik müzakerelerinde olan bir ülkeye Tunus, Suriye kadar kota verilmemesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. 

     Ölken, yaptığı yazılı açıklamada, komite olarak Londra'da gerçekleştirilen 12. IFE Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı'na katıldıklarını bildirdi. 

     AB pazarında yüksek gümrük vergileri nedeniyle ticari bakımdan iddialı olmamalarına rağmen fuara ''sektörde Türkiye'nin de bulunduğunu anlatmak üzere'' katıldıklarını ifade eden Ölken, AB ve Türkiye arasında zeytinyağı konusunda önemli bir sorun yaşandığını belirtti. 

     Ölken, zeytinyağında AB'ye yapılan ihracatta ton başına bin 125 Avro gümrük vergisi uygulandığını anlatarak, şunları kaydetti: 

     ''AB, kendi dışındaki hemen hemen tüm üretici ülkelere gümrüksüz ithalat için kota tanıyor. Tunus'a verdiği ihracat kotası 56 bin ton, Suriye'ye 10 bin ton. Türkiye'ye ise 100 ton gibi komik bir düzeydedir. AB'ye tam üyelik için müzakereleri sürdüren bir ülkeye yapılan bu işlemi anlamıyoruz. Katıldığımız fuarda kota talebimizi yetkililere ilettik. Hükümetimizden bu sorunun çözümü konusunda destek bekliyoruz. AB, dünya zeytinyağı tüketiminin yüzde 75'ini gerçekleştirmektedir. Ülkemiz ise zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedeflemektedir.'' 

     12. IFE Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı'na Türkiye'den 18 firma katılırken, zeytin ve zeytinyağı sektöründe sadece Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesinin yer aldığı bildirildi. 

Ekleme Tarihi
24.03.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytinyağında kota sıkıntısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız