İZMİR (İHA) - Ödemiş Kent Konseyi Tarım ve Hayvancılık çalışma grubu, üreticiyi bilgilendirme ve sorunlarına çare arama amacıyla geniş katılımlı bir toplantı düzenledi.
Belediye kültür evinde düzenlenen toplantıya Kent Konseyi Tarım ve Hayvancılık çalışma grubu başkanı Yard. Doç. Dr. Funda Yoldaş, Yazman Fahri Sayat ve Genel Sekreter İrfan Gündüz konuşmacı olarak katıldı.
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Zeybek, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ve 100'ün üzerinde üreticinin katıldığı toplantıda açılış konuşmasını genel sekreter İrfan Gündüz yaptı. Gündüz açılış konuşmasında “Kent Konseyi olarak bölgemizin çeşitli alanlarda sorunlarının ele alınması büyük fayda sağlamakta. Bunların kamuoyu oluşmasında, Kent konseyimizin çalışma grupları kendi alanlarında toplantılar düzenleyerek kamuoyunun bilgilenmesini ve sorunlarının ilgili yerlere taşınmasında da rehberlik görevini sürdürmektedir” dedi.

Daha sonra söz alan İlçe Tarım Müdürlüğünden emekli Tarım ve Hayvancılık çalışma grubu yazmanı Fahri Sayat şunları söyledi: “Bir tarımcı olarak bölgemizin sorunlarını Kent konseyinin kurulmasıyla birlikte gündeme alarak yaptırım gücü olmayan, ancak tavsiye niteliği ve yol göstermede öncülük yapan çalışma grubumuzla Mendegüme'de kestane, ceviz, elma budama yönünde gelen eğitim talepleri doğrultusunda kent konseyi olarak oradaki üreticilerimize rehberlik yaptık. Bölgemiz tarım alanında sürekli genişlemekte ve gelişmekte. Beraberinde de sorunlar gündeme gelmekte. Sorunların çözümü de tek başına değil, işte burada olduğu gibi yetkilileri de davet ederek ele alınmasını sağlıyoruz"
Tarım ve Hayvancılık çalışma grubu başkanı Yard. Doç. Dr. Funda Yoldaş da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Toplantılar sizlerin talepleriyle oluşmakta. Bu üçüncü toplantımız. Toplantılarda neler yapabiliriz, neler yapılabilir gibi bir çok konuyu ele almak ve yetkililerle üreticilerin de bir arada olduğu konuları enine boyuna ele almak için bir aradayız. Ben her ne kadar hayvancılık alanında çalışmam olmasa da mesleğimizin bir parçası olarak bu konuda çalışma hazırladım. Süt günümüzde beslenmede çok önemli. İnsan yaşamında fiziksel ve zeka yönünden geliştirdiği süt üretimi kadar tüketiminin de insanlar için ihtiyaç olduğu kaçınılmazdır. Bilinçli üretici olmamız, iyi cins ve sağlıklı hayvanlar ile üretimde doğru bakımda çok önemli. Üretimde maliyetlerin aşağıya çekilmesinde öncelikle kendi kaba yemimizi hazırlamamız daha doğru bir yol olacaktır.
Ülkemizde yıllık üretilen 12 milyon sütün önemli bir kısmı bölgemizde üretilmekte. Ekonomik yetiştiricilikte 20 inekten günlük 500 litre süt verimi alamıyorsak burada bir sorun var demektir. Öncelikle üreticilerimizin örgütlü olması ve maliyetlerinin aşağıya çekilmesinde birlikte hareket etmeleri halinde maliyetler düşecektir. Hayvan yeni olarak, fiy, yonga, mısır, arpa, buğday, yulaf, sudan otu gibi benzeri bitkilerde Tarım bakanlığı desteklemede vermektedir. Üretimde maliyetin yüzde 70'i yem giderleri olmaktadır.”
Üreticilerin de görüşlerinin alındığı toplantıda varılan görüş birliğinde, üreticilerin örgütlenmesi, birliklerin desteklerinin artması, Kooperatiflerin güçlendirilerek, sütlerin büyük firmaların tekelinde değil de kooperatif ve birlikler aracılığı ile düzenlenen protokoller kapsamında fiyatların pazarlık yapılarak ortaya konulması ve bir yıllık sözleşme imzalanması gibi görüşler öne sürüldü. |